Pieczarki lubi臋 dodawa膰 do r贸偶nych zapiekanek, krokiet贸w czy farszu, a boczniaki s膮 pyszne same w sobie. A jakie proste w przygotowaniu :)
Co potrzebujemy...
- 1/2 kg boczniak贸w
- p臋czek szczypiorku
- kilka listk贸w 艣wie偶ej pietruszki
- cebula
- s贸l i pieprz
- 2 艂y偶ki oliwy lub oleju
- opcjonalnie szczypta chilli
Spos贸b przygotowania:

Boczniaki dobrze umy膰. Odci膮膰 ko艅c贸wki n贸偶ek. Grzybki poci膮膰 w paski o grubo艣ci p贸艂 centymetra. Na patelni rozgrza膰 olej i lekko zarumieni膰 na nim pokrojon膮 w pi贸rka cebul臋. Doda膰 pokrojone boczniaki i podsma偶y膰 - od czasu do czasu mieszaj膮c. Grzyby te puszcz膮 wod臋, wi臋c jak ona odparuje doprawi膰 sol膮 i pieprzem oraz doda膰 pokrojony szczypior i natk臋 pietruszki. Ja lubi臋 wiele rzeczy na ostro:) wi臋c dodaje tu jeszcze odrobin臋 chilli, dzieci tych grzybk贸w nie jedz膮 to mo偶na poszale膰:) Czas przygotowywania na patelni nie powinien by膰 zbyt d艂ugi - ok. 10 - 15 minut na mniejszym ogniu. SMACZNEGO:)
 |
Propozycja podania: boczniaki z cebulk膮, pol臋dwiczka z warzywami, ziemniaki z koperkiem |
Komentarze
Prze艣lij komentarz