Chleb

Przepis贸w na chleb jest bardzo du偶o, tak jak du偶o jest rodzaj贸w pieczywa. Dzi艣 chyba jeden z prostszych. Mi z tego przepisu zawsze wychodzi pyszny tradycyjny chlebek, kt贸ry do 艣niadanka, czy kolacji smakuje nawet z samym mase艂kiem:)

Co potrzebujemy...
- 1/2 kg m膮ki
- 1 p艂aska 艂y偶ka soli
- 1 p艂aska 艂y偶ka cukru
- 1/2 kostki dro偶d偶y (50 g)
- 1/2 litra wody
- mas艂o i 2 艂y偶ki bu艂ki tartej do wysmarowania blaszki

Spos贸b przygotowania:

M膮k臋 przesiewamy przez sito i mieszamy j膮 z sol膮 i cukrem. Wod臋 podgrzewamy i rozpuszczamy w niej dro偶d偶e. Wszystko ze sob膮 艂膮czymy (do wody z dro偶d偶ami dodajemy mieszank臋 m膮ki z sol膮 i cukrem). Wszystko mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂em miejsce a偶 wyro艣nie (ok. 15 - 20 min). 


Po tym czasie jeszcze raz mieszamy 艂y偶k膮 i ponownie odstawiamy przykryte 艣ciereczk膮 w ciep艂e miejsce (na ok. 30- 40 minut). Piekarnik nagrzewamy do 220鈦癈. 

Przygotowana mieszank臋 chlebow膮 przek艂adamy do nasmarowanych mas艂em i bu艂k膮 tarta foremek (mi z tego przepisu wychodzi 1 ma艂y chleb foremkowy i 1 okr膮g艂y). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po tym czasie chwile jeszcze trzymam chlebki w piekarniku, potem wyjmuj臋 do przestudzenia. SMACZNEGO:)


 





Komentarze