Ciasto drożdżowe z kruszonką

Puszysta, delikatnie słodka drożdżówka, która smakuje każdemu. Zjeść ją można do porannej kawki albo ''złapać" w rękę i zjeść w biegu:) Ja osobiście wolę wersję na spokojnie przy gorącej kawce. Ale w naszym codziennym życiu i natłoku różnych obowiązków różnie bywa i czasem trzeba tak ''na szybko". To ciasto super się do tego nadaje:) Warto spróbować.

Co potrzebujemy (wersja na małą okrągłą blaszkę)...
- 3 szklanki mąki
- pół kostki drożdży świeżych (50 g)
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli
KRUSZONKA:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzać. Rozkruszyć drożdże i wymieszać je z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce (wyrośnie trochę). 
W tym czasie przesiać mąkę. Roztopić margarynę i ją ostudzić. Rozczyn drożdżowy wymieszać (następnie wyrobić)  z resztą mąki i cukru, solą i jajkami drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiania dodać margarynę i również wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).
Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta. 
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, oprószyć potarta na dużych oczkach tarki kruszonkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec ok 40 minut (aż się delikatnie zarumieni). SMACZNEGO:)


 




Komentarze