Domowe zapiekanki

 Nie zawsze mo偶na wyskoczy膰 z domu ''na miasto" 偶eby zje艣膰 co艣 w stylu fast fooda:) i wtedy trzeba sobie radzi膰 po swojemu:) Potrzebujemy kilku sk艂adnik贸w i sprawa za艂atwiona - zapiekanki domowe dobrym pomys艂em na kolacyjk臋. Robi臋 je albo z pieczarek albo z le艣nych borowik贸w i podgrzybk贸w. Dzi艣 zapiekanki z pieczarkami. Je艣li chodzi o dodatki do nich to r贸wnie偶 jest tu pe艂na dowolno艣膰 w zale偶no艣ci od naszych preferencji i zachcianek. 

 Co potrzebujemy (4 zapiekanki):
- bagietk臋 lub kilka kawa艂k贸w chleba
- 8-10 pieczarek
- cebula
- 2 og贸rki kiszone
- kie艂basa/szynka/boczek
- kawa艂ek sera (ok. 300 g)
- ketchup/sos
- s贸l i pieprz


Spos贸b przygotowania:
Pieczarki czasem kroj臋 w drobn膮 kostk臋 i chwil臋 obgotowuj臋 w lekko osolonej wodzie, nast臋pnie sch艂adzam i przygotowuj臋 zapiekanki, a czasem po ich umyciu surowe tr臋 na tarce na du偶ych oczkach. Osobi艣cie wol臋 potarte pieczarki (wtedy chocia偶by 艂adniej pachnie w ca艂ym domu). Bagietki kroj臋 wzd艂u偶 i smaruj臋 ketchupem lub sosem (jakim艣 pikantnym). Uk艂adam na ca艂o艣ci pieczarki, kt贸re sol臋 i doprawiam pieprzem do smaku. Nast臋pnie pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 i og贸rki. Kie艂bask臋 kroje w kr膮偶ki i r贸wnie偶 uk艂adam na zapiekankach. Na sam koniec tr臋 ser na tarce na du偶ych oczkach i posypuj臋 nim zapiekanki. I gotowe. Teraz nagrzewamy piekarnik do 190鈦癈 i wstawiamy zapiekanki na ok. 10 - 15 minut. Na g贸rze polewamy sosem jakim tylko lubimy. SMACZNEGO:)

Komentarze