Domowy burger wołowy

Można zjeść gotowego hamburgera - oczywiście:). Ale powiem Wam ile radości sprawia fakt, gdy przygotowany w domu smakuje jeszcze lepiej niż na mieście. Super pomysł nie tylko na kolację:)
Co potrzebujemy (4 sztuki)...
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- szczypta pieprzu
- sól
- ewentualnie łyżka bułki tartej
- 3 łyżki mąki

- 4 bułki z sezamem
- pomidor
- kawałek świeżego ogórka
- ogórek kiszony
- 1 cebula
- 4 liście sałaty
- kilka plasterków sera (jeśli mamy na to ochotę)
- sos do hamburgera https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/11/domowy-sos-do-big-maca.html


Sposób przygotowania:
Mięso zagnieść razem z jajkiem, oliwą i pieprzem (ewentualnie dodać bułkę tartą, gdy mięso jest zbyt rzadkie). Nie solimy. Uformować z nich okrągłe burgery o średnicy trochę większej niż nasze bułki, ponieważ trochę się skurczą. Grubość wedle uznania (ja zrobiłam ok 1 cm). Burgery wyrównać sobie dużym nożem. 
Na patelni - najlepiej grillowej - rozgrzać trochę oliwy i burgery oprószyć delikatnie mąką i podsmażyć (ok. 2 - 3 minut z każdej strony) - potem dojdą jeszcze w piekarniku. Posolić właśnie tu - na patelni (gdy z jednej strony dojdą wtedy posolić).
Piekarnik nagrzać do ok. 180⁰C i wstawić burgery. Po ok. 10 - 15 minutach dołożyć bułki (przecięte na pół) i położyć plasterki sera na kotlety wołowe. Gdy bułki będą lekko chrupiące, a ser się roztopi to znak, że gotowe:). 
Gdy mięsko i bułki są w piekarniku przygotowujemy sobie warzywka. Pomidory, ogórki, cebulę kroimy w plasterki, a sałatę możemy porwać na mniejsze kawałki. 
Burgery i bułki wyjąc z piekarnika i ułożyć sobie hamburgery wedle własnej inicjatywy. Moja jest taka: na dolną część bułki trochę sosu, liść sałaty i zielony ogórek, potem mięsko, polane sosem, pomidor, cebulka, kiszonek i może jeszcze trochę sosu:) i górna część bułki. Przekłuwamy długą wykałaczką i gotowe. SMACZNEGO:)








Komentarze