
Co potrzebujemy...
- 2 golonki bez ko艣ci i sk贸ry
- 1 szklanka piwa
- 3 z膮bki czosnku
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki
- 1 艂y偶eczka majeranku
- 1/2 艂y偶eczki kminku
Czosnek drobno posieka膰 lub rozgnie艣膰. Wszystkie wymienione przyprawy wymiesza膰 razem z czosnkiem i piwem. Zala膰 tym golonki i odstawi膰 je na kilka godzin do lod贸wki (ja odstawiam czasem nawet na ca艂膮 noc). Kilka razy przewr贸ci膰 nasze golonki w tej marynacie. Jak goloneczka sobie tak troch臋 pole偶y, piekarnik nagrzewamy do 200鈦癈 i w 偶aroodpornym naczyniu wstawiamy nasz膮 golonk臋. Polewamy marynat膮 i pieczemy ok. 1 godziny. W mi臋dzy czasie 2 lub 3 razy przewr贸ci膰 j膮 z jednej strony na drug膮. Tak jak pisa艂am wy偶ej z pieczonym ziemniakami smakuje rewelacyjnie, a z pieczonymi ziemniakami w mundurkach z boczkiem i zapieczonymi serem cud - mi贸d - malina:). SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: golonka w piwie, pieczone ziemniaki z boczkiem i serem, kapusta kiszona |
Komentarze
Prze艣lij komentarz