Golonka w piwie

Kiedy艣 my艣la艂am, 偶e golonka jest tylko dla facet贸w. Powiem Wam, 偶e si臋 pomyli艂am:) Ot贸偶 taka typowa golonka ze sk贸r膮 chyba jednak jest dla tej p艂ci silniejszej, ale ja znalaz艂am w sklepie golonk臋 bez ko艣ci i bez sk贸ry. D艂ugo si臋 nie zastanawia艂am i kupi艂am j膮. Przygotowa艂am ja tak jak tradycyjn膮 golonk臋 ze sk贸r膮, ale ta po pierwsze kr贸cej si臋 ''robi艂a" i nie by艂a t艂usta. Na prawd臋 godne polecenia. A z czym ja poda膰 -moim zdaniem pieczone ziemniaki koniecznie, a do tego kapusta zasma偶ana albo kiszona. Do dzie艂a:)
Co potrzebujemy...
- 2 golonki bez ko艣ci i sk贸ry
- 1 szklanka piwa
- 3 z膮bki czosnku
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki 
- 1 艂y偶eczka majeranku
- 1/2 艂y偶eczki kminku


 Spos贸b przygotowania:
Czosnek drobno posieka膰 lub rozgnie艣膰. Wszystkie wymienione przyprawy wymiesza膰 razem z czosnkiem i piwem. Zala膰 tym golonki i odstawi膰 je na kilka godzin do lod贸wki (ja odstawiam czasem nawet na ca艂膮 noc). Kilka razy przewr贸ci膰 nasze golonki w tej marynacie. Jak goloneczka sobie tak troch臋 pole偶y, piekarnik nagrzewamy do 200鈦癈 i w 偶aroodpornym naczyniu wstawiamy nasz膮 golonk臋. Polewamy marynat膮 i pieczemy ok. 1 godziny. W mi臋dzy czasie 2 lub 3 razy przewr贸ci膰 j膮 z jednej strony na drug膮. Tak jak pisa艂am wy偶ej z pieczonym ziemniakami smakuje rewelacyjnie, a z pieczonymi ziemniakami w mundurkach z boczkiem i zapieczonymi serem cud - mi贸d - malina:). SMACZNEGO:)

Propozycja podania: golonka w piwie, pieczone ziemniaki z boczkiem i serem, kapusta kiszona




Komentarze