Gulasz wieprzowy

Do dzisiejszego obiadku potrzebujemy kawa艂ek szynki - je艣li chcemy obiad w wersji ''chudszej'', 
lub kawa艂ek 艂opatki - je艣li wolimy z delikatnym t艂uszczykiem. Niby 偶artem, niby serio, ale moim zdaniem z szynki nasze danie b臋dzie delikatniejsze, a z 艂opatki bardziej kruche:) co wybra膰... 
Wyb贸r zostawiam ka偶demu z osobna. Zar贸wno gulasz z szyneczki jak i z 艂opatki smakuje dobrze.

Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg mi臋sa wieprzowego (艂opatka lub szynka)
- kilka suszonych borowik贸w
- 1 cebula
- 3 z膮bki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- li艣膰 pora
- 1,5 艂y偶ki soli
- 1/3 艂y偶eczki pieprzu czarnego
- 1/2 艂y偶eczki pieprzu zio艂owego
- 1/2 艂y偶eczki kuminu
- 1 艂y偶eczka papryki ostrej
- 1 艂y偶eczka papryki s艂odkiej
- 4 艂y偶ki oleju
- 1 艂y偶ka m膮ki

Spos贸b przygotowania:
Mi臋so op艂uka膰 i wytrze膰 do sucha. Pokroi膰 w kawa艂ki w miar臋 r贸wnej wielko艣ci (kostki 3x3x3). W miseczce wymiesza膰 wszystkie przyprawy (s贸l, pieprz czarny i zio艂owy, papryk臋 ostr膮 i s艂odk膮, kumin) z olejem i pokruszonymi borowikami. Pokrojone w kostk臋 mi臋so wymiesza膰 z t膮 mieszank膮 i posiekanym czosnkiem. Odstawi膰 na kilka godzin do lod贸wki. 
Po up艂ywie kilku godzin prze艂o偶y膰 ca艂o艣膰 na rozgrzan膮 patelni臋. Podsma偶y膰 przez ok. 30 - 40 minut - co jaki艣 czas przemiesza膰. W trakcie delikatnie podla膰 wod膮 (偶eby mi臋so nie przywar艂o do patelni). Doda膰 pokrojony w wi臋ksze kawa艂ki por i seler, cebul臋 pokrojon膮 w pi贸rka, marchewk臋 i pietruszk臋 w postaci p贸艂-kr膮偶k贸w. Doda膰 ok. 1/2 szklanki wody i dusi膰 na ma艂ym ogniu pod przykryciem. 
Ca艂o艣膰 dusi膰 ok. 2 godzin i dodawa膰 w miar臋 potrzeby po trochu wody. W czasie duszenia mi臋sko powinno by膰 zanurzone w powstaj膮cym w czasie duszenia sosie. Na koniec mo偶na zag臋艣ci膰 sos. Nale偶y rozmiesza膰 m膮k臋 w 1/5 szklanki wody i ma艂ym strumieniem doda膰 do gulaszu, wymiesza膰. Chwil臋 jeszcze pogotowa膰 i doprawi膰 przyprawami do smaku ( jak nam czego艣 brakuje). SMACZNEGO:)





Komentarze