Kaczka w pomara艅czach

Tak jak wspomina艂am w jednym z wcze艣niejszych post贸w pora na kaczuszk臋:) Delikatne piersi i soczyste udka - kt贸re m膮偶 mi pi臋knie wydzieli艂, dzi艣 przedstawi臋 Wam w wersji, kt贸ra najbardziej nam smakuje. Kaczuszka le偶y w pysznej marynacie z pomara艅czy przez ca艂膮 noc i przechodzi wszystkim, a potem smakuje rewelacyjnie. Zapraszam do wypr贸bowania.

Co potrzebujemy...
- dwie piersi kaczki
- dwa uda kaczki
- 1 pomara艅cza
- 2 z膮bki czosnku
- kilka suszonych 艣liwek
- 4-5 艂y偶ek oleju + 4 艂y偶ki
- 1 艂y偶eczka musztardy
- 艂y偶ka majeranku
- p贸艂 艂y偶eczki tymianku
- p贸艂 艂y偶eczki s艂odkiej papryki
- 艂y偶eczka soli
- odrobina czarnego pieprzu

Spos贸b przygotowania:
Mi臋so oczywi艣cie umy膰 i osuszy膰. Sk贸r臋 naci膮膰 delikatnie w krateczk臋 (tak膮 jak do gry w k贸艂ko i krzy偶yk). Z pomara艅czy wydr膮偶y膰 ca艂y mi膮偶sz (najlepiej pokroi膰 go bez sk贸ry i tych bia艂ych b艂onek, kt贸re oddzielaj膮 kostki od siebie), 艣liwki pokroi膰 na drobniejsze kawa艂ki, czosnek posieka膰 i wszystko wymiesza膰 z olejem i musztard膮 oraz majerankiem, tymiankiem, papryk膮, sol膮 i pieprzem. 
Zar贸wno piersi jak i uda nasmarowa膰 przygotowana marynat膮, reszt膮 pola膰 mi臋so w naczyniu i odstawi膰 najlepiej na ca艂膮 noc do lod贸wki. Rankiem nast臋pnego dnia:) rozgrza膰 na patelni 4 艂y偶ki oleju i podsma偶y膰 kaczk臋 z ka偶dej strony (pi臋kny zapach). Potem prze艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego, pola膰 marynat膮, w kt贸rej le偶a艂y przez noc i piec w piekarniku, a偶 b臋d膮 mi臋kkie w temperaturze 160 - 180鈦癈 (sprawdzamy d艂ugim patykiem do szasz艂yk贸w po ok. 1,5 godzinie). Kruche, delikatne mi臋so zar贸wno z piersi jak i udek. Polecam. SMACZNEGO:)

Propozycja podania: pier艣 kaczki, ziemniaki gotowane z koperkiem, brukselka na ciep艂o z bu艂k膮 tart膮, sur贸wka z bia艂ej kapusty





Komentarze