Mega 藕r贸d艂o witamin zawiera w艂a艣nie nasza soczysta i kwa艣na kapusta. Kisimy j膮 wsp贸lnie, a przy okazji 艣wietnie si臋 bawimy. M膮偶 szatkuje kapust臋, ja tr臋 marchew, ch艂opcy sol膮 kiedy trzeba, a potem na zmian臋 ubijamy, ubijamy, ubijamy, a偶 pu艣ci sok:)
Co potrzebujemy (nasz kufel w tym roku ma 12 l)...
- 3 g艂贸wki bia艂ej kapusty
- 1 kg marchwi
- 1 jab艂ko (reneta)
- 6 艂y偶ek soli
Spos贸b przygotowania:


Z jednej kapusty od艂o偶y膰 dwa li艣cie - do wy艂o偶enia kufla. Kapust臋 poszatkowa膰 jak najdrobniej, marchew obra膰 i potrze膰 na tarce na du偶ych oczkach. Jab艂ko r贸wnie偶 obra膰 ze sk贸rki i potrze膰 na tarce (du偶e oczka). Kapust臋 ubijamy okr膮g艂ym t艂uczkiem w du偶ej plastikowej misce. Po pokrojeniu jednej ca艂ej g艂贸wki kapusty dorzucamy do niej 1/3 startej marchwi, zasypujemy 2 艂y偶kami soli i ubijamy, a偶 pu艣ci sok. Po pokrojeniu drugiej g艂贸wki dosypujemy j膮 do tej ubitej kapusty, dodajemy marchew i s贸l i ubijamy ponownie. Identycznie post臋pujemy przy trzeciej g艂贸wce. Tym razem dodajemy jeszcze jab艂ko.


Gdy kapusta pu艣ci ju偶 sok przek艂adamy j膮 do glinianego kufla, wy艂o偶onego dwoma li艣膰mi kapusty. Przykrywamy talerzykiem i dociskamy odpowiednio du偶ym kamieniem, przykrywamy 艣ciereczk膮. Odstawiamy w ciep艂e miejsce na ok. 10 dni. Po tym czasie kapusta jest ju偶 super zakiszona. My jemy na 艣wie偶o oczywi艣cie i wk艂adamy do s艂oik贸w na p贸藕niej. I teraz to ju偶 tylko gotowa膰 z niej zupy, robi膰 krokiety, czy sur贸wki do obiadu.
Komentarze
Prze艣lij komentarz