
Co potrzebujemy:
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- kawa艂ek selera
- 2 li艣cie pora
- 2 艂y偶ki mas艂a
- p贸艂 dyni (ok. 3/4 kg)
- 1 cebula
- p贸艂 艂y偶eczki soli
- szczypta pieprzu, s艂odkiej papryki
- 1/3 艂y偶eczki oregano
- 2-3 艂y偶ki s艂odkiej 艣mietany
Z marchewek, pietruszki, selera, pora ugotowa膰 wywar (ok. 1 litra) - warzywa pokroi膰 nie koniecznie drobno, doprawi膰 sol膮, pieprzem i papryk膮. Po 30 minutach gotowania odda膰 ziemniaki i razem ugotowa膰 do mi臋kko艣ci.
Twardy mi膮偶sz z dyni (bez pestek) pokroi膰 w kostk臋 i razem z pokrojon膮 cebul膮 zeszkli膰 na ma艣le. Zala膰 to wywarem i pogotowa膰 na ma艂ym ogniu a偶 dynia zacznie si臋 rozpada膰. Doprawi膰 odrobin膮 oregano i innymi przyprawami podanymi powy偶ej. Zdj膮膰 z ognia i wszystko zmiksowa膰 blenderem na g艂adk膮 jednolit膮 mas臋. Ma艂ym strumieniem doda膰 艣mietan臋 i wymiesza膰 艂y偶k膮. 艢mietan臋 mo偶na doda膰 tylko na sam膮 g贸r臋 tu偶 przed podaniem. SMACZNEGO:)
Spos贸b przygotowania:


Komentarze
Prze艣lij komentarz