Makaron naleśnikowy

Ciasto naleśnikowe potrafię przyrządzać już od dawna, ale dopiero niedawno wpadłam na to, że można je wykorzystać do zrobienia pysznego, treściwego makaronu, który super smakuje w zupie - np. w tradycyjnym rosole.

Co potrzebujemy:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania: 
Jajka z solą utrzeć mikserem. Dodać mleko, mąkę i wodę. Wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać olej i wymieszać łyżką. 
Rozgrzać patelnię i chochelką nalewać - odpowiednie do wielkości patelni - porcje ciasta. Łyżką rozetrzeć na płaskie naleśniki, podpiec z jednej i drugiej strony. Naleśniki schłodzić i następnie nożem pokroić w dłuższe lub krótsze cienkie paseczki - ok. 3 mm. I makaron naleśnikowy gotowy. 
Smakuje rewelacyjnie w rosołem z przypieczonej kaczki (przepis niebawem). SMACZNEGO:)
Propozycja podania: rosół z kaczki z makaronem naleśnikowym

Komentarze