Pure ziemniaczane

Zamiast zwyk艂ych ziemniak贸w podawanych z wody mo偶na przygotowa膰 pure. Jednolita i g艂adka konsystencja, sprawia, 偶e ziemniaczki w takiej formie jeszcze lepiej smakuj膮.

Co potrzebujemy (porcja dla 2 os贸b)...
- ok. 7 ugotowanych ziemniak贸w
- troch臋 koperku
- 艂y偶ka mas艂a
- 2 艂y偶ki 艣mietany
- s贸l
- pieprz

Spos贸b przygotowania: 
Tak jak wspomnia艂am w potrzebnych nam sk艂adnikach, potrzebujemy kilka ugotowanych ziemniak贸w. Ja kroj臋 ziemniaki tak jak do normalnego, tradycyjnego obiadu, gotuj臋 je w osolonej wodzie, odcedzam i wtedy przygotowuj臋 pure. 

Do garnka z ziemniakami dok艂adam mas艂o i 艣mietan臋 oraz pokrojony koperek. I wszystko ugniatam do otrzymania g艂adkiej konsystencji (tak膮 ugniataczk膮 do ziemniak贸w). Dodaj臋 s贸l i pieprz do smaku i gotowe. Czasem nak艂adam od razu na talerz, a czasem do nat艂uszczonych foremek wk艂adam przygotowane ziemniaki i wtedy wyk艂adam na talerz. Smakuj膮 艣wietnie polane kwa艣n膮 艣mietan膮 np. do ryby. To co, dzi艣 pure na obiadek? SMACZNEGO:)
Propozycja podania: pure ziemniaczane, kwa艣na 艣mietana, dorsz sma偶ony w bu艂ce tartej, sur贸wka z fet膮




Komentarze