Roladki z kurczaka z morelą

Potrzebna przekąska??? Służę radą i pomysłem na ciekawe połączenie mięsa drobiowego ze słodką morelą zatopioną w mięsku mielonym, a to wszystko owinięte szynką brandenburską. Mniam, mniam. A z dodatkiem sosu czosnkowego - pychota. Spróbujcie i oceńcie sami.

Co potrzebujemy...
- ok. 70 dag mięsa z ud kurczaka - bez skóry
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 10 suszonych moreli
- 1 jajko
- pół bułki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 plastrów szynki brandenburskiej
- 1/2 łyżeczki soli + 1/5 łyżeczki pieprzu (do farszu)
- sól, majeranek, curry, papryka słodka
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: 
Bułkę namoczyć w wodzie/mleku aż zmięknie. Odcisnąć ją z wody i dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko i morele pokrojoną w kostki, a także cebulę i czosnek (drobno posiekane). Wszystko zagnieść i doprawić solą i pieprzem. 

Mięso z ud rozłożyć na płasko tak żeby jeden kawałek zachodził ok. 2 cm na drugi. Przykryć foliowym woreczkiem i delikatnie rozbić tłuczkiem. Zdjąć woreczek i doprawić przyprawami (majeranek, curry, papryka słodka i sól) z widocznej strony. Wyłożyć przygotowany farsz przez środek roladek. Zwinąć w rulon. Można zrobić z tego jedną długą roladkę, ale bezpieczniej będzie zrobić ze 3 mniejsze. 
Doprawić po zewnętrznej stronie tymi samymi przyprawami i owinąć szynką brandenburską. Ciasno owinąć dratwą. Na rozgrzanej patelni podsmażyć roladki z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C ok. 1 godziny i 15 minut. Delikatnie w tym czasie podlać ze dwa razy wodą (ok. 1/4 szklanki). 

Jak ostygnie delikatnie rozciąć dratwę i ją ściągnąć. Pokroić na kawałki grubości max. 1 cm. Najlepiej smakuję z dodatkiem sosu czosnkowego lub tatarskiego. SMACZNEGO:)







Komentarze