Potrzebna przekąska??? Służę radą i pomysłem na ciekawe połączenie mięsa drobiowego ze słodką morelą zatopioną w mięsku mielonym, a to wszystko owinięte szynką brandenburską. Mniam, mniam. A z dodatkiem sosu czosnkowego - pychota. Spróbujcie i oceńcie sami.
Co potrzebujemy...
- ok. 70 dag mięsa z ud kurczaka - bez skóry
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 10 suszonych moreli
- 1 jajko
- pół bułki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 plastrów szynki brandenburskiej
- 1/2 łyżeczki soli + 1/5 łyżeczki pieprzu (do farszu)
- sól, majeranek, curry, papryka słodka
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie/mleku aż zmięknie. Odcisnąć ją z wody i dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko i morele pokrojoną w kostki, a także cebulę i czosnek (drobno posiekane). Wszystko zagnieść i doprawić solą i pieprzem.




Jak ostygnie delikatnie rozciąć dratwę i ją ściągnąć. Pokroić na kawałki grubości max. 1 cm. Najlepiej smakuję z dodatkiem sosu czosnkowego lub tatarskiego. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz