Sernik z jogurtem greckim i serkiem mascarpone

To cude艅ko to co艣 a'la serniczek na zimno, ale w lepszym wydaniu:). Delikatny, kruchy sp贸d na bazie herbatnik贸w, pyszna i aksamitna masa jogurtowa, a to wszystko po艂膮czone z galaretk膮 i granatem - jak tu si臋 nie skusi膰:) I co wa偶ne BEZ PIECZENIA:)

Co potrzebujemy... 
Sp贸d:
- 150 g herbatnik贸w czekoladowych
- 3 艂y偶ki mas艂a
Masa jogurtowa:
- jogurt grecki (150 g)
- serek waniliowy (300 g)
- serek mascarpone (250 g)
- 2 艂y偶ki cukru pudru
- 5 艂y偶ek 偶elatyny
Dodatkowo:
- 2 galaretki
- kilka owoc贸w (ja u偶y艂am granata) 

Spos贸b przygotowania:
W pierwszym kroku nale偶y przygotowa膰 sp贸d, czyli rozpu艣ci膰 mas艂o, pokruszy膰 w misce jak najdrobniej si臋 da wszystkie herbatniki i po艂膮czy膰 z mas艂em. Wy艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 foli膮 lub pergaminem, rozprowadzi膰 r贸wnomiernie i docisn膮膰 艂y偶k膮. Wstawi膰 do lod贸wki na kilkana艣cie minut. 呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w 1/2 szklanki wrz膮tku i ostudzi膰. Serek mascarpone utrze膰 z cukrem pudrem. Doda膰 po kolei jogurt grecki i serek waniliowy - wymiesza膰. Na sam koniec doda膰 rozpuszczon膮 i sch艂odzon膮 偶elatyn臋. Wszystko razem wymiesza膰 na niskich obrotach miksera. Mas臋 prze艂o偶y膰 na przygotowany sp贸d i wstawi膰 do lod贸wki na ok. 1 godzin臋.
Galaretki rozpu艣ci膰 w 3 szklankach gor膮cej wody, ostudzi膰 i poczeka膰, a偶 b臋dzie ju偶 t臋偶ej膮ca. Wtedy wyla膰 na sam膮 g贸r臋 przygotowywanego ciasta i posypa膰 owocami. Ponownie wstawi膰 do lod贸wki na ok. 2 godziny. SMACZNEGO:)





Komentarze