Taki oto niby zwykły śledzik. A próbowaliście go w wersji na kwaśno? Jeśli nie to zapraszam do poznania mojego sposobu na śledzika w zalewie octowej. Zwykły, prosty i taki niepozorny śledzik, ale moim zdaniem przebija smakiem niejedną rybę:)
Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg świeżych śledzi
- sól, szczypta pieprzu
- ok. 1 szklanka mąki
- 2 cebule
- szczypiorek
- olej do smażenia (ok. 1/2 szklanki)
- 1/3 szklanki octu
- 1 płaska łyżka cukru
Śledzie wyczyścić z wnętrzności, umyć i zamoczyć w zimnej wodzie na ok. godzinę. Zlać wodę i poczekać chwilę aż śledziki obeschną. Każdego z osobna posolić z obu stron. Chwilę odczekać. Na patelni rozgrzać olej. Śledzie obtoczyć w mące i smażyć na oleju z każdej strony aż skórka będzie delikatnie brązowa. Śledzie ułożyć w podłużnym naczyniu.

Komentarze
Prześlij komentarz