Sur贸wka z fioletowej marchwi

Kolorowy dodatek, kt贸ry pasuje do ka偶dego  obiadu zar贸wno mi臋snego jak i rybnego. Sur贸wka zrobiona na bazie bia艂ej kapusty i pora z dodatkiem do艣膰 du偶ej ilo艣ci fioletowej marchwi dobrze smakuje i fajnie wygl膮da na talerzu. Poznajcie przepis.

Co potrzebujemy... 
- 2 mniejsze fioletowe marchewki
- 1/4  g艂贸wki bia艂ej kapusty
- kawa艂ek pora (ok. 10 cm)
- 1/2 og贸rka 艣wie偶ego
- 4 koktajlowe pomidorki
- 1 cebula
- kilka listk贸w zielonej pietruszki
- sok z 1/4 cytryny
- 1 艂y偶ka oliwy
- 1/2 艂y偶ki musztardy
- 1/2 艂y偶ki majonezu 
- 1/3 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka cukru
- szczypta pieprzu


Spos贸b przygotowania:
Pomidorki i og贸rka umy膰. Pomidorki przekroi膰 na po艂贸wki, a og贸rka (ze sk贸rk膮) w paseczki do艣膰 cienkiej grubo艣ci. Marchewk臋 i cebul臋 obra膰. Marchew potrze膰 na tarce na grubych oczkach albo pokroi膰 w cieniutkie s艂upki, a cebul臋 pokroi膰 w pi贸rka. Kapust臋 poszatkowa膰 jak najdrobniej si臋 da, pietruszk臋 r贸wnie偶. 
Wszystko zagnie艣膰 r臋k膮 razem z sokiem z cytryny, oliw膮, musztard膮, majonezem, sol膮, cukrem i pieprzem. Posmakowa膰 i ewentualnie doda膰 czego艣 jak nam co艣 nie pasuje (moim zdaniem ewentualnie soli lub cukru). SMACZNEGO:)





Komentarze