W-Z a'la Karla:)

Popularne i chyba wszystkim znane ciasto W-Z. I ja spr贸bowa艂am je zrobi膰 (troch臋 wg w艂asnej inicjatywy). Kawa艂ek za kawa艂kiem znika艂 w zaskakuj膮cym tempie:)

Co potrzebujemy:
CIASTO:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej
- 1 艂y偶ka m膮ki
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia


KREM:
- 1 szklanka 艣mietanki 30% lub 36%
- 1 艂y偶ka cukru pudru
- 1 serek waniliowy (150 g)
- 1 serek mascarpone (250 g)
DEKORACJA:
- granat
- czekolada z kinder jajek - kt贸rej u nas pe艂no:)

Spos贸b przygotowania:
Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋, stopniowo dodaj膮c cukier. Nast臋pnie dodawa膰 po jednym 偶贸艂tku, m膮k臋
zwyk艂膮 i ziemniaczan膮 i proszek do pieczenia. Wszystko wymiesza膰 mikserem na jednolit膮 mas臋. Prostok膮tn膮 blaszk臋 wy艂o偶y膰 pergaminem i wla膰 na ni膮 ciasto. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 160鈦癈 i piec ok. 30 minut. Pozostawi膰 do wystygni臋cia.
W tym czasie przygotowa膰 krem.  艢mietank臋 ubi膰 na sztywno razem z cukrem pudrem, doda膰 serek waniliowy i serek mascarpone. Wszystko wymiesza膰 mikserem na najni偶szych obrotach. 
Gdy ciasto b臋dzie ca艂kowicie zimne wyj膮膰 z blaszki i przeci膮膰 na p贸艂. Ka偶d膮 z po艂贸wek rozci膮膰 wzd艂u偶, tak 偶eby powsta艂y nam jakby 2 warstwy z ka偶dej po艂贸wki. Ka偶d膮 z nich prze艂o偶y膰 przygotowanym wcze艣niej kremem. 
Mi na zdj臋ciu wysz艂y 3 warstwy - a to tylko dlatego, 偶e ch艂opcom tak zasmakowa艂o ciasto tu偶 po upieczeniu, 偶e postanowili nie czeka膰 a偶 prze艂o偶臋 je kremem:) i skradli mi je jedn膮 warstw臋:). Na g贸rze posmarowa膰 cienk膮 warstw膮 kremu i roz艂o偶y膰 owoce granatu (lub jakie艣 inne owoce) i opr贸szy膰 je pokruszon膮 i potart膮 na tarce czekolad膮 z kinder jajek:) SMACZNEGO:)



Komentarze