Soczyste i aromatyczne żeberka pocięte w kawałki razem z kostkami, które ciekawie wyglądają i dobrze smakują. Razem z żeberkami zarówno smakowo i wizualnie super komponuje się ciemny sos, który powstaje podczas przyrządzania mięska.
Co potrzebujemy:
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych (moim zdaniem im cieńsze tym lepsze)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju
Żeberka umyć i wytrzeć. Pokroić na kawałki (ok. 10 cm)
Miód i olej wymieszać z wszystkimi przyprawami oraz z potartym na drobnych oczkach imbirem i posiekanym czosnkiem. W tak przygotowanej aromatycznej mieszance obtoczyć kawałki żeberek i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Sos z żeberek mi najbardziej smakuje taki na mące ziemniaczanej. Wyjmuję żeberka, dolewam ok. 2 szklanek wody, doprowadzam do wżenia. Łyżkę mąki rozpuszczam w 1/3 szklanki wody i mieszam z gorącym ''prawie sosem". Dolewam małym strumieniem do bazy do sosu - ciągle mieszając do czasu zagotowania. Na koniec delikatnie doprawiam solą, pieprzem i cukrem. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: żeberka z miodem, sos, buraczki, ziemniaki z koperkiem |
Komentarze
Prześlij komentarz