Żeberka z miodem

Soczyste i aromatyczne żeberka pocięte w kawałki razem z kostkami, które ciekawie wyglądają i dobrze smakują. Razem z żeberkami zarówno smakowo i wizualnie super komponuje się ciemny sos, który powstaje podczas przyrządzania mięska.

Co potrzebujemy:
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych (moim zdaniem im cieńsze tym lepsze)
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki 
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki pieprzu
- kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i wytrzeć. Pokroić na kawałki (ok. 10 cm)
Miód i olej wymieszać z wszystkimi przyprawami oraz z potartym na drobnych oczkach imbirem i posiekanym czosnkiem. W tak przygotowanej aromatycznej mieszance obtoczyć kawałki żeberek i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). 
Po upływie tego czasu rozgrzać patelnie/płaski garnek i ułożyć żeberka (razem z płynną mieszanką, która ewentualnie zostanie). Smażyć z każdej strony do czasu nabrania pięknego dość intensywnego złotego koloru (ok. 10 minut z każdej strony). Dolać kilka razy po 1/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż żeberka będą soczyste i mięciutkie. Wszystko zależy mięsa jakie mamy. Czas duszenia żeberek to średnio ok. 3 godzin. 
Sos z żeberek mi najbardziej smakuje taki na mące ziemniaczanej. Wyjmuję żeberka, dolewam ok. 2 szklanek wody, doprowadzam do wżenia. Łyżkę mąki rozpuszczam w 1/3 szklanki wody i mieszam z gorącym ''prawie sosem". Dolewam małym strumieniem do bazy do sosu - ciągle mieszając do czasu zagotowania. Na koniec delikatnie doprawiam solą, pieprzem i cukrem. SMACZNEGO:)

Propozycja podania: żeberka z miodem, sos, buraczki, ziemniaki z koperkiem





Komentarze