Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Konkretne, dość syte ciasto, które zadowoli każdego w takie zimowe i chłodne dni, gdy za oknem bardzo szybko ciemno:).

Co potrzebujemy...
- 6 szklanek mąki
- kostka drożdży świeżych
- 2 szklanki mleka
- 6 jaj
- szklanka cukru
- kostka margaryny (250 g)
- szczypta soli
- 1/2 kg śliwek
KRUSZONKA:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzać, a w tym czasie rozkruszyć drożdże,które następnie wymieszać  z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aż trochę wyrośnie. 
W tym czasie przesiać mąkę. Roztopić margarynę na ogniu, a następnie ją ostudzić. Rozczyn drożdżowy wymieszać z resztą mąki i cukru, solą i jajkami drewnianą łyżką. Wszystko wyrobić i zagnieść ręką. Pod koniec wyrabiania dodać margarynę - wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić objętość).
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta. 
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę, ułożyć przekrojone na połówki lub ćwiartki śliwki, a następnie oprószyć potartą na dużych oczkach tarki kruszonkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec ok 50 - 60 minut (aż się delikatnie zarumieni). SMACZNEGO:)
 


Komentarze