Ciasto kakaowe z porzeczkami w żelu

Kilka dni temu na półce sklepowej wśród różnych rozmaitych owoców w syropie, konfitur i wszelkich podobnych ''uśmiechnęły" się do mnie czerwone i czarne porzeczki w żelu. Długo się nie zastanawiałam - bo w tym roku zapomniałam zaprawić w słoiczkach czarne porzeczki - i hop do  koszyka te pyszności. I wykorzystałam je do pysznego, delikatnego ciasta kakaowego przełożonego  moim ulubionym kremem.

Co potrzebujemy...
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao

 MASA:
- 1 szklanka śmietanki 30-36%
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 2 czubate łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem, aż powstanie jednolita piana. 
Do piany z białek dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem (ok. 2 minut). Ciasto wylać na mniejszą blachę od piekarnika wyłożoną pergaminem i po całości rozprowadzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Przygotować masę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i razem wymieszać. 
ostudzony biszkopt przekroić na 3 lub 4 mniejsze i cieńsze. Każdą warstwę posmarować przygotowana masą, a dodatkowo na drugiej warstwie rozsmarować owoce porzeczek w żelu.  Ułożyć jedna warstwa na drugiej. Schłodzić w lodówce. Jak dla mnie pyszny słodki smak kremu w połączeniu z kwaskowymi owocami. SMACZNEGO:)



Komentarze