Domowe frytki

Pami臋tacie je??? Kiedy艣 nie by艂o tak, 偶e otwierali艣my zamra偶alk臋, a w niej frytki proste czy karbowane, d艂ugie czy kr贸tkie, grube czy cienkie i tak w niesko艅czono艣膰... Mieli艣my ochot臋 na frytki trzeba by艂o obra膰 ziemniaki i samemu pokroi膰, potem usma偶y膰 na patelni czy w garnku. Kt贸re lepsze? Zale偶y od gust贸w i gu艣cik贸w:) Ale wr贸ci膰 do tamtych czas贸w zawsze mi艂o. Dzi艣 cofam si臋 w czasie przypominaj膮c sobie pi臋kny zapach w kuchni i smak domowych frytek. A do nich chyba jajko sadzone sobie zrobi臋:)


Co potrzebujemy... 

- kilka ziemniak贸w:) 
- olej do sma偶enia
- s贸l do posolenia:)
- ketchup, sos czosnkowy


Spos贸b przygotowania: 
Ziemniaki obra膰 i umy膰. Nast臋pnie pokroi膰 w s艂upki takie grube na jakie mamy ochot臋 (ja najbardziej lubi臋 nie za grube nie za cienkie takie o grubo艣ci ok. 1 cm.). 
Na patelni rozgrza膰 olej i usma偶y膰 na nim frytki, od czasu do czasu zamiesza膰 drewnianymi ''艂opatkami". Gdy frytki si臋 zarumieni膮 wy艂o偶y膰 na durszlak i odcedzi膰 z nadmiaru oleju. Posoli膰 i wy艂o偶y膰 na talerzyki. 
Do tego jajko sadzone, jaka艣 sur贸weczka, sosik i SMACZNEGO:)  

Propozycja podania: frytki domowe, jajko sadzone, sur贸wka, sos

Komentarze