Bardzo fajny, ciekawy pomys艂 na zwyk艂膮 kaszank臋. Kaszank膮 przyrz膮dzona z dodatkiem cebuli i jab艂ka, a to wszystko zwie艅czone chipsem z boczku - mmmmmmniam... Moim zdaniem super pasuje zar贸wno na zwyczajn膮 domow膮 kolacyjk臋, jak r贸wnie偶 odpowiednio podana na spotkanie ze znajomymi.
Co potrzebujemy (na 2 porcje)...
- ok. 1/2 kg kaszanki w naturalnym flaku
- 1 cebula
- 1/2 jab艂ka
- s贸l i pieprz
- majeranek
- 3 艂y偶ki oleju
- ok. 100 g surowego w臋dzonego boczku
Spos贸b przygotowania:


Boczek pokroi膰 na cienkie plasterki i podpiec je na rozgrzanej patelni, a偶 si臋 zarumieni膮 (ok. 3 minut z ka偶dej strony). Pozostawi膰 do wystygni臋cia.


Cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋 lub pi贸rka i poczeka膰 a偶 si臋 delikatnie zarumieni na oleju. Przemiesza膰 i doda膰 pokrojon膮 (obran膮 z flaka) kaszank臋. Po kilku minutach przemiesza膰 i rozdrobni膰 kaszank臋 drewnian膮 艂opatk膮.


Po kolejnych kilku minutach doda膰 pokrojone w kosteczk臋 jab艂ko. Miesza膰 od czasu do czasu i doprawi膰 sol膮, pieprzem i majerankiem. Ile doda膰 tych przypraw zale偶y od nas i naszych upodoba艅. Ja lubi臋 jak jej smak jest delikatnie s艂ony i czu膰 w niej pikanteri臋 pieprzu:). Jest gotowe do zdj臋cia z patelni gdy kaszanka delikatnie si臋 przypali:) - ale tak delikatnie.
I nic tylko zaprasza膰 do sto艂u. Na g贸r臋 kaszaneczki u艂o偶y膰 po kilka kawa艂eczk贸w chips贸w z boczku, do tego kawa艂eczek chlebka i kolacja gotowa. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz