Kilkana艣cie dni przed 艣wi臋tami (od kilku lat) wsp贸lnie z m臋偶em przygotowujemy te ma艂e pyszno艣ci. W delikatnym cie艣cie pierogowym skryty jest charakterystyczny smak kiszonej kapusty, pieczarek i suszonych borowik贸w (przez nas w lesie zebranych).
Jak co roku o tej porze, po przygotowaniu pierwszej porcji, gotujemy garnek z wod膮, w kt贸rej zanurzamy piero偶ki, potem podsma偶amy je na patelni z mase艂kiem i cebulk膮 i pr贸bujemy, czy robi膰 dalej 偶eby zamrozi膰 na wigilijn膮 kolacj臋.
Zawsze nam smakuj膮:) i sklejamy dalej:)
Uwielbiam ten czas i te chwile sp臋dzone wsp贸lnie z m臋偶em w kuchni...
Dzi臋kuj臋 Kochanie bo bez Ciebie te pierogi tak by nie smakowa艂y:*
Co potrzebujemy...
- 1 kg m膮ki
- 400 ml 艣mietanki 30%
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 2 偶贸艂tka
- 1/3 艂y偶eczki soli
- 2 偶贸艂tka
- 1/3 艂y偶eczki soli
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg pieczarek
- 2 szklanki suszonych borowik贸w
- 2 mniejsze cebule
- s贸l, pieprz
- 1 艂y偶ka m膮ki
- 4 艂y偶ki oleju
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 3 艂y偶ki mas艂a
- 2 cebule
Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki dobrze zagnie艣膰, tak 偶eby ciasto by艂o g艂adkie i bez grudek (艣mietana i woda powinny by膰 delikatnie podgrzane, mie膰 tak膮 ,,fajn膮,, pokojow膮 temperatur臋). Musi 艂adnie odchodzi膰 od naszych r膮k (w razie potrzeby podsypa膰 m膮k膮). Uformowa膰 (z tej porcji) ok. 5 - 6 kulek. Ka偶d膮 owin膮膰 w woreczek i schodzi膰 w lod贸wce (ok. 2 godziny).




Komentarze
Prze艣lij komentarz