Pierogi z kapust膮 i grzybami

Kilkana艣cie dni przed 艣wi臋tami (od kilku lat) wsp贸lnie z m臋偶em przygotowujemy te ma艂e pyszno艣ci. W delikatnym cie艣cie pierogowym skryty jest charakterystyczny smak kiszonej kapusty, pieczarek i suszonych borowik贸w (przez nas w lesie zebranych). 
Jak co roku o tej porze, po przygotowaniu pierwszej porcji, gotujemy garnek z wod膮, w kt贸rej zanurzamy piero偶ki, potem podsma偶amy je na patelni z mase艂kiem i cebulk膮 i pr贸bujemy, czy robi膰 dalej 偶eby zamrozi膰 na wigilijn膮 kolacj臋. 
Zawsze nam smakuj膮:) i sklejamy dalej:) 
Uwielbiam ten czas i te chwile sp臋dzone wsp贸lnie z m臋偶em w kuchni... 
Dzi臋kuj臋 Kochanie bo bez Ciebie te pierogi tak by nie smakowa艂y:*

Co potrzebujemy... 
- 1 kg m膮ki
- 400 ml 艣mietanki 30%
- 200 ml wody
- 2 jajka
- 2 偶贸艂tka
- 1/3 艂y偶eczki soli

Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg pieczarek
- 2 szklanki suszonych borowik贸w
- 2 mniejsze cebule
- s贸l, pieprz
- 1 艂y偶ka m膮ki
- 4 艂y偶ki oleju

Dodatkowo:
- natka pietruszki
- 3 艂y偶ki mas艂a
- 2 cebule

Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki dobrze zagnie艣膰, tak 偶eby ciasto by艂o g艂adkie i bez grudek (艣mietana i woda powinny by膰 delikatnie podgrzane, mie膰 tak膮 ,,fajn膮,, pokojow膮 temperatur臋). Musi 艂adnie odchodzi膰 od naszych r膮k (w razie potrzeby podsypa膰 m膮k膮). Uformowa膰 (z tej porcji) ok. 5 - 6 kulek. Ka偶d膮 owin膮膰 w woreczek i schodzi膰 w lod贸wce (ok. 2 godziny). 
W tym czasie przygotowa膰 farsz. Kapust臋 drobno pokroi膰 i ugotowa膰 do mi臋kko艣ci - odcedzi膰. Pieczarki r贸wnie偶 pokroi膰 i ugotowa膰 razem z suszonymi grzybami w niewielkiej ilo艣ci wody (ok. 1 szklanka). Na patelni rozgrza膰 olej i zarumieni膰 pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋. Doda膰 ugotowan膮 kapust臋 i grzyby - razem z wod膮 w kt贸rej si臋 dusi艂y. Od czasu do czasu przemiesza膰, doprawi膰 sol膮 i pieprzem, a gdy woda odparuje posypa膰 m膮ka w celu delikatnego 艣ci臋cia si臋 farszu i zamiesza膰.  Ostudzi膰. Zmieli膰 przez maszynk臋 do mielenia, na koniec doda膰 zmielon膮 czerstw膮 bu艂k臋. 
Jak ju偶 farsz b臋dzie gotowy, po kolei, stopniowo wyjmowa膰 po jednej kulce ciasta pierogowego.  St贸艂 opr贸szy膰 m膮k膮 i rozwa艂kowa膰 kulk臋 na grubo艣膰 ok. 2 mm. i wyci膮膰 k贸艂ka 艣rednicy ok. 6 cm. Je艣li Kto艣 lubi wi臋ksze piero偶ki mo偶na zrobi膰 ko艂a o wi臋kszej 艣rednicy. 
K贸艂ka przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋 i na 艣rodek ka偶dego wy艂o偶y膰 po ma艂ej 艂y偶eczce farszu. Wzi膮膰 do r臋ki i ulepi膰 piero偶ka:) - ja 艣ciskam go palcem wskazuj膮cym i kciukiem:). Uk艂adamy je na p艂asko w zamra偶alce, nast臋pnego dnia porcjujemy w woreczki i na 艣wi膮teczn膮 kolacj臋 wrzucamy do garnuszka z osolon膮 wrz膮c膮 wod膮 (ilo艣膰 soli w zale偶no艣ci od ilo艣ci gotowanych pierog贸w - woda musi mie膰 s艂ony smak) na ok. 7 minut, potem hartujemy na durszlaku zimn膮 wod膮 i na patelni臋 z mase艂kiem i cebul膮 oraz z pietruszk膮. Tradycyjne polskie danie na 艣wi膮teczny wigilijny st贸艂 gotowe. I zawsze zostanie co艣 na p贸藕niej:) Uwielbiam. SMACZNEGO:) 





Komentarze