Sałatka śledziowa w wersji mini

Przepis na sałatkę śledziową podawałam już jakiś czas temu na blogu. Ale był to taki tradycyjny przepis, w którym sałatkę podajemy w misce. A dziś ciekawy sposób na sałatkę na jeden raz:) Sprawdza się świetnie na wigilijnym stole (i nie tylko).

Co potrzebujemy (ok. 6-8 mini porcji):
- 2 solone filety śledziowe
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- groszek konserwowy
- 2 ogórki kiszone
- 1 marchewka
- ok. 4 łyżek majonezu
- sól, pieprz
- szczypior

Sposób przygotowania:
Filety zamoczyć na ok. 2 godziny w zimnej wodzie.
Ziemniaki w skórkach, jajka i marchewkę ugotować do miękkości. Ostudzić i obrać ze skórek. 

Na dno małych słoiczków czy maleńkich miseczek ułożyć marchewkę pokrojoną w kostki. Na marchewkę ziemniaki - również pokrojone w kostki. Posolić i popieprzyć oraz posmarować majonezem. Ułożyć śledzia (pokrojonego w kostkę) i drobno posiekana cebulę. Następną warstwę tworzą pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Posmarować majonezem (grubsza warstwa niż poprzednio). Na górę posypać groszkiem konserwowym. Można jeść prosto z miski:))) SMACZNEGO:)



Komentarze