Ryba w galarecie

Ryba w r贸偶nych postaciach go艣ci w naszym domu nie tylko przy okazji 艣wi膮t. Rybka zalana pyszn膮 galaret膮 i przed podaniem delikatnie skropiona sokiem z cytryny bardzo nam smakuje. Poznajcie moj膮 wersj臋 ryby w tej postaci. 

Co potrzebujemy...
- 2 pstr膮gi
- marchew 
- pietruszka
- kawa艂ek selera i pora
- 1 jajko ugotowane na twardo
- zielona pietruszka
- kilka plasterk贸w cytryny
- s贸l
- pieprz
- cukier (p贸艂 艂y偶eczki)
- ok. 3 艂y偶eczek 偶elatyny
Spos贸b przygotowania:
Wstawi膰 i ugotowa膰 wywar warzywny z marchewki i pietruszki, kt贸re gotujemy obrane, ale w ca艂o艣ci, selera i pora pokrojonego w kawa艂ki. Oczywi艣cie solimy i dodajemy pieprzu i cukru do smaku. 
Ryby oczy艣ci膰 z wn臋trzno艣ci i 艂usek. Pokroi膰 na ok. 4 kawa艂ki (w zale偶no艣ci od wielko艣ci pstr膮ga). Gdy warzywa w wywarze b臋d膮 prawie mi臋kkie (czyli tak po ok 20 minutach gotowania) delikatnie w艂o偶y膰 do wywaru ryb臋. Ugotowa膰 j膮 kilka minut. Ja gotuj臋 tak 艣rednio 8 - 10 minut. Rybka musi si臋 ugotowa膰 ale nie rozpa艣膰. Po tym czasie wyj膮c ryb臋 i po chwilowym jej ostudzeniu zdj膮膰 delikatnie sk贸r臋 i oddzieli膰 o艣膰. Idzie to do艣膰 艂atwo ma艂ym no偶ykiem. 
I teraz mam dwie wersje u艂o偶enia rybki i zalania ja galaretk膮.

1. Ryb臋 u艂o偶y膰 na p贸艂miskach udekorowa膰 marchewk膮 z wywaru, jakiem ugotowanym na twardo, plasterkiem cytryny czy zielon膮 pietruszk膮. W gor膮cym wywarze rozpu艣ci膰 偶elatyn臋 (proporcje takie jak na 偶elatynie) i delikatnie zala膰 ryb臋. Pozostawi膰 do st臋kni臋cia i wstawi膰 do lod贸wki.

2. Na blaszce do pieczenia ciasta wyla膰 ok. 1/2 cm warstw臋 rozpuszczonej w rosole 偶elatyn臋 i pozostawi膰 do prawie ca艂kowitego st臋kni臋cia. Na galarecie u艂o偶y膰 ryb臋 - w niewielkich odst臋pach i opr贸szy膰 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋 marchewk膮, pietruszk膮 (korzeniem i zielon膮 natk膮) i delikatnie zala膰 pozosta艂膮 galaret膮. Pozostawi膰 do ca艂kowitego st臋偶enia. Przed podaniem wykroi膰 no偶em odpowiednie kawa艂eczki ryby z galaret膮 i dodatkowo udekorowa膰 np.li艣ciem bananowca:)
SMACZNEGO:)

Komentarze