Na zimno i na ciepło, zawsze dobrze smakuje. Ciekawy pomysł do obiadu, kolacji, czy jako przekąska na zimno. Pyszna suszona wędzona śliwka, otoczona szynką szwarcwaldzką - a to wszystko jest nadzieniem kruchego schabu.


Co potrzebujemy (na ok. 12 roladek)...
- 1 kg schabu
- paczuszka śliwek suszonych (200 g)
- 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- kilka listków zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- pieprz ziołowy
- 5 łyżek oleju - do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, które następnie rozbić dość cienko tłuczkiem (jeden brzeg rozbić dosłownie na przeźroczysto). Doprawić przyprawami. Na każdym rozbitym kotleciku ułożyć z jednej strony plasterek szynki szwarcwaldzkiej, 2 śliwki i listek zielonej pietruszki. Zwinąć ciasno w roladkę. Podsmażyć z każdej strony, aż się ładnie zarumieni na brązowy kolor (ok. 8 min, z każdej strony). Potem dolać trochę wody (ok. 1/2 szklanki) i dusić na małym ogniu. Czynność powtórzyć jak woda odparuje. Dusić aż roladki będą miękkie. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz