Świąteczne pierniczki

Magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia już się zaczyna... U nas nie może zabraknąć tradycyjnych pierniczków, które po przygotowaniu powinny kilka dni "odpocząć". Podczas ich przygotowania najważniejsza jest dobra zabawa i super świąteczna atmosfera. Tu nie liczy się nie wiadomo jak ''wyfisiowany'' efekt końcowy, bo pierniczki udekorowane małymi rączkami własnych dzieciaków są najpiękniejsze i najsmaczniejsze. Zabieramy się więc do dzieła. Z pozytywnym nastawieniem i dobrym humorem, przy świątecznych piosenkach, zabieramy się do akcji PIERNIKI.

Co potrzebujemy...
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżka śmietany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- torebka przyprawy do piernika (27 g)
- 1/2 kostki masła lub margaryny (125 g)
- skórka z połowy pomarańczy
- szczypta soli


Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko podgrzać do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści.

Mąkę przesiać do miski, wlać lekko ciepłą przygotowaną masę miodową, dodać skórkę z pomarańczy i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Sodę rozpuścić w śmietanie i razem z solą i całymi jajkami dodać do masy. Ciasto wyrobić ręką do uzyskania jednolitej masy bez gródek (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy mąki i zagniatamy do czasu gdy będzie gładkie ale dające uformować się w stabilną kulę; wydaje mi się, że zależy to od jakości i gęstości miodu). Zagnieść w kulkę i wsadzić owiniętą do lodówki na 1 - 2 godziny.

Po tym czasie stół posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 4 mm.
Wykrajać foremkami i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C ok. 10 minut.
Gdy ostygną dekorować lukrem - https://karla-u-gotuje.blogspot.com/2017/12/lukier.html, kolorowymi pisakami, perełkami, cukiereczkami i czym tylko chcemy, tak żeby wyglądały pięknie i bajecznie.

Świetna wspólna zabawa i przemiło spędzony czas z dzieciakami. SMACZNEGO:)








Komentarze