Ciasto kawowe - LATE

Przepi臋kny zapach porannej kawy i jej coraz lepszy smak z ka偶dym kolejnym 艂ykiem:) Ka偶dy smakosz kawy - i nie tylko - zna to cudne uczucie. Postanowi艂am spr贸bowa膰 czego艣 podobnego, ale w innej postaci. I co? I cieszy膰 si臋 mo偶na smakiem kawy nie tylko o poranku:)

Co potrzebujemy...
- ok. 60 - 70 g herbatnik贸w jasnych
- 1/4 kostki mas艂a (50 g)

- 3 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej
- 3 艂y偶ki gor膮cej wody

- 1/2 kg bia艂ego mielonego twarogu
- 1 szklanka 艣mietanki 30% lub 36% (250 ml)
- 3 艂y偶ki cukru pudru
- 1 艂y偶ka cukru waniliowego
- 2 p艂askie 艂y偶ki 偶elatyny
- 2 艂y偶ki wody

- 1/2 szklanki 艣mietanki 30% lub 36%
- 1 艂y偶ka cukru pudru

Spos贸b przygotowania: 
Mas艂o roztopi膰 w rondlu i doda膰 do jak najdrobniej pokruszonych herbatnik贸w. Wszystko razem dok艂adnie wymiesza膰 i wy艂o偶y膰 do okr膮g艂ej tortownicy wcze艣niej wy艂o偶onej pergaminem. Ugnie艣膰 艂y偶k膮.

Przygotowa膰 napar kawowy (wymiesza膰 kaw臋 razem z wod膮) i wystudzi膰. 

呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 we wrz膮tku 偶eby nie by艂o grudek. Pozostawi膰 do delikatnego wystudzenia, co chwil臋 miesza膰 偶eby ca艂kiem nie zg臋stnia艂o. 

Twar贸g zmiksowa膰 z cukrem pudrem. 

Zimn膮 艣mietank臋 z lod贸wki ubi膰 na sztywno i doda膰 do twarogu. 

Do 偶elatyny dodawa膰 stopniowo mas臋 twarogow膮 - po 2 艂y偶ki i delikatnie miksowa膰 na najni偶szych obrotach. Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Do pierwszej z nich doda膰 cukier waniliowy, do drugiej napar kawowy. Ka偶d膮 cze艣膰 dok艂adnie wymiesza膰. 
Na przygotowany sp贸d wy艂o偶y膰 twarogow膮 jasn膮 mas臋, wyr贸wna膰 艂y偶k膮 i sch艂odzi膰 w lod贸wce 1/2 godziny. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 kawow膮 cz臋艣膰, r贸wnie偶 wyr贸wna膰 i sch艂odzi膰 w lod贸wce. Gdy ciasto b臋dzie dobrze sch艂odzone i sztywne, ubi膰 zimn膮 艣mietank臋 z cukrem pudrem i wy艂o偶y膰 na wierzch i wcale nie wyg艂adza膰 tylko uformowa膰 jakby delikatne fale. SMACZNEGO:)




Komentarze