Dzwonek łososia z czosnkiem i koperkiem

Piękny, jak malowany dzwonek tej królewskiej ryby, sam się do mnie uśmiecha:) Niby żartem ale coś w tym jest. Ja tą rybę po prostu kocham za jej smak, zapach, wygląd i tak po prostu ją uwielbiam. Dziś dzwonki łososia doprawimy aromatycznym czosnkiem i pachnącym koperkiem. Zapraszam...

Co potrzebujemy...
- 3 dzwonki łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- zielony koperek (najlepiej świeży)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 plasterki masła
- opcjonalnie pomidor/cebula

Sposób przygotowania:

Łososia oczywiście umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie skropić go sokiem z cytryny i posolić delikatnie z każdej strony - odstawić na kilka minut. 
Czosnek przetrzeć przez prasę i wymieszać go z łyżką oliwy. Przygotowane wcześniej dzwonki łososia natrzeć tą mieszanką czosnkową z jednej strony i ułożyć (stroną z nasmarowanym czosnkiem  ku dołowi)każdy osobno na pergaminie, który z kolei leży na większym kawałku foli aluminiowej. Na górze każdego dzwonka ułożyć po plasterku masła i oprószyć posiekanym koperkiem. Można dodatkowo dołożyć kawałki pomidora, czy cebulki ale nie trzeba. Podawać jako składnik obiadu. SMACZNEGO:)


Komentarze