W naszym domu i kuchni raczej przewa偶aj膮 rzadkie zupki, a to dlatego, 偶e takie chyba bardziej wolimy. Ale czasem warto spr贸bowa膰 czego艣 innego, bardziej g臋stszego i zach臋ci膰 ch艂opc贸w do tego typu jedzonka. Dzi艣 wykorzystamy zielone warzywa.


Co potrzebujemy (na ok. 1 litr zupy)...
- 1 l wywaru warzywnego
(marchew, korze艅 pietruszki, kawa艂ek selera i pora, li艣膰 laurowy, ziele angielskie, s贸l, pieprz)
- kilka kwiatk贸w broku艂u (po艂owa 艣redniej wielko艣ci broku艂a)
- 1/2 cukini
- kilka str膮czk贸w zielonej fasoli
- zielony groszek
- 2 - 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- s贸l, pieprz, cz膮ber, bazylia
- 2 艂y偶ki oliwy
- kilka kropli soku z cytryny
Spos贸b przygotowania:
Ugotowa膰 wywar warzywny (je艣li Kto艣 woli mo偶e by膰 mi臋sny).
Cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 i czosnek drobno posiekany delikatnie zeszkli膰 na 2 艂y偶kach oliwy. Doda膰 broku艂, pokrojon膮 w p贸艂plasterki cukini臋, str膮czki fasoli przeci臋te na po艂贸wki, zielony groszek i ziemniaki pokrojone w kostk臋. Wszystko delikatnie podsma偶y膰 ok. 15 minut co jaki艣 czas mieszaj膮c.

Na koniec doda膰 kilka kropli soku z cytryny. Ostudzi膰. Wszystko zmiksowa膰 i przed podaniem ponownie podgrza膰. Na g贸r臋 mo偶na zetrze膰 parmezan lub udekorowa膰 np. zielonym groszkiem. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz