Kurczak na słodko z rodzynkami

Małe pałki z kurczaka albo kawałki skrzydełek same w sobie są kruche i delikatne. Ale w połączeniu z tym sosem i z rodzynkami - niebo w gębie:) Spróbujcie.

Co potrzebujemy (porcja na 4 osoby)...
- ok. 1 kg skrzydełek/pałek z kurczaka
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście pora
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz i cukier
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta curry
- kilka łyżek (6-7) słodkiej śmietany
- sok cytryny
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar (ok. 1 litra) z mięsa i warzyw: marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, seler i por dodać w kawałku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i rodzynki. Wstępnie dodać ok. łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i łyżkę cukru. Ugotować, aż mięso będzie miękkie. 
Wyjąć ugotowane mięso oraz seler, por, liść i ziele, a do wywaru dodać kurkumę. Trochę wywaru zostawić bez kurkumy do ewentualnego podgrzania mięsa. Śmietanę rozmieszać w 1/3 szklanki gorącego wywaru i dodać do powstającego sosu. 
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać do wywaru, cały czas mieszając. Doprawić sokiem z cytryny (ok. 2 łyżeczek) i wymienionymi wyżej przyprawami. Smak tego sosu powinien być  słodko-kwaśny i być z kawałeczkami marchewki, pietruszki i koniecznie rodzynkami. Jego kolor to delikatny żółty:) Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO:)




Komentarze