Makaron w sosie pomidorowym

Jednogarnkowe danie, kt贸re mo偶emy mie膰 na kilka dni. Przygotowujemy raz wi臋ksz膮 ilo艣膰, a potem to ju偶 tylko sobie odgrzewamy i gotowe.
Co potrzebujemy...
- 1/2 kg mi臋sa mielonego np. z szynki
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 4 艂y偶ki oliwy
- 1 marchew
- kilka kwiatk贸w broku艂u
- gar艣膰 偶贸艂tej kukurydzy
- kilka str膮czk贸w zielonej fasoli
- gar艣膰 ziaren czerwonej fasoli
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 puszka pomidor贸w w sosie pomidorowym
- s贸l
- pieprz
- s艂odka papryka
- 1 艂y偶ka cukru
- ser do posypania
- makaron (艣widerki, rurki, czy jakie艣 kr臋cio艂ki:)

Spos贸b przygotowania:
Przygotowa膰 makaron zgodnie instrukcj膮 na opakowaniu (mo偶na odj膮膰 ok. 2 minut, bo p贸藕niej w farszu makaron nam dojdzie do ko艅ca). 
Na patelni rozgrza膰 oliw臋 i zarumieni膰 na niej cebul臋 pokrojon膮 w kr膮偶ki i drobno posiekany czosnek. Doda膰 mi臋so mielone, kt贸re porozdziela膰 na ma艂e kawa艂eczki drewnian膮 艂opatk膮. Po ok. 10 minutach doda膰 pokrojon膮 np. w p贸艂plasterki marchew. Podsma偶a膰 na niewielkim ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu zamiesza膰. Po tym czasie doda膰 pozosta艂e warzywa i pomidory razem z sosem pomidorowym (ja u偶ywam pomidor贸w w kostce i nie musz臋 ich rozdrabnia膰). Podusi膰 kilka minut, a偶 warzywa zmi臋kn膮.
Doda膰 ugotowany makaron i doprawi膰 sol膮, pieprzem, papryk膮 i cukrem. Wszystko raz delikatnie zamiesza膰. Wy艂o偶y膰 na talerz i opr贸szy膰 potartym serem (najlepiej parmezanem). SMACZNEGO:)



Komentarze