Moskaliki (szprotki) w occie

Pomys艂贸w na te najmniejsze rybki chyba nie ma zbyt wiele, ale r贸偶ne propozycje przyrz膮dzania si臋 mimo wszystko spotyka. Ja podziel臋 si臋 z Wami prostym przepisem, wed艂ug kt贸rego to jeszcze moja babcia przyrz膮dza艂a szprotki. Babci na tym 艣wiecie nie ma ju偶 kilkana艣cie lat, ale smak szprotek - przygotowany wed艂ug przepisu poni偶ej - pozwala mi jakoby powr贸ci膰 do tamtych czas贸w. Czas贸w beztroski, biegania boso, zabawy, zadowolenia z 偶ycia:) Fajnie by艂o...
  


Co potrzebujemy...
- 1 kg 艣wie偶ych szprotek
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- ok. 1 艂y偶eczka 艣wie偶o mielonego czarnego pieprz
 
Zalewa:
- 1 li艣膰 laurowy
- 2 ziela angielskie
- ok. 2 艂y偶ek soli
- ok. 1,5 litra wody
 
 
 
Spos贸b przygotowania: 
Szprotki wyczy艣ci膰 - odci膮膰 ich g艂贸wki i wyj膮c wn臋trzno艣ci. Umy膰 pod bie偶膮c膮 wod膮 i zamoczy膰 w zimnej wodzie na 1 godzin臋. Po tym czasie zla膰 wod臋.

Zagotowa膰 wod臋 (ok. 1,5 litra) z li艣ciem laurowym, zielem angielskim i 2 艂y偶kami soli. Do gotuj膮cej si臋 wody w艂o偶y膰 nasze wyczyszczone szprotki. Doprowadzi膰 do ponownego wrzenia (raz zamiesza膰 od do艂u chochelk膮 z dziurkami) i gotowa膰 ok. 3-4 minut (偶eby si臋 nie rozpad艂y). Przecedzi膰 na durszlaku i poczeka膰 a偶 ostygn膮. 
Prze艂o偶y膰 do miseczki posypa膰 pieprzem - do艣膰 sporo. Zala膰 zalew膮 octow膮 - wymiesza膰 wod臋 z octem. Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem:) SMACZNEGO:)





Komentarze