Pomys艂贸w na te najmniejsze rybki chyba nie ma zbyt wiele, ale r贸偶ne propozycje przyrz膮dzania si臋 mimo wszystko spotyka. Ja podziel臋 si臋 z Wami prostym przepisem, wed艂ug kt贸rego to jeszcze moja babcia przyrz膮dza艂a szprotki. Babci na tym 艣wiecie nie ma ju偶 kilkana艣cie lat, ale smak szprotek - przygotowany wed艂ug przepisu poni偶ej - pozwala mi jakoby powr贸ci膰 do tamtych czas贸w. Czas贸w beztroski, biegania boso, zabawy, zadowolenia z 偶ycia:) Fajnie by艂o...
Co potrzebujemy...
- 1 kg 艣wie偶ych szprotek
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu
- ok. 1 艂y偶eczka 艣wie偶o mielonego czarnego pieprz
Zalewa:
- 1 li艣膰 laurowy
- 2 ziela angielskie
- ok. 2 艂y偶ek soli
- ok. 1,5 litra wody
Szprotki wyczy艣ci膰 - odci膮膰 ich g艂贸wki i wyj膮c wn臋trzno艣ci. Umy膰 pod bie偶膮c膮 wod膮 i zamoczy膰 w zimnej wodzie na 1 godzin臋. Po tym czasie zla膰 wod臋.


Komentarze
Prze艣lij komentarz