Zawijane w ruloniki lub składane w ćwiarteczki, a w ich środku pyszny twarożek na słodko i kwaśna konfitura. To nic innego jak nasze naleśniki. Poznajcie moją wersję na te cudeńka.

Co potrzebujemy (na 4 naleśniki)...
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- kostka twarogu
- kwaśna śmietana (ok. 1/2 szklanki + kilka łyżek do ewentualnego ''polania'')
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki konfitury owocowej
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:


Białko jajka oddzielić od żółtka. Kiedyś robiłam od razu z całych jajek ale teraz naleśniki wychodzą bardziej puszyste. Z białka ubić sztywną pianę. Żółtko ubić mikserem z połową cukru waniliowego. Dodać do tego mąkę, mleko i wodę - wymieszać mikserem. Dodać pianę z białek i łyżkę oleju i wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto na naleśniki gotowe:).


Teraz można rozgrzać patelnię i smażyć po kolei naleśniki po kilka sekund z każdej strony.Przygotować nadzienie. Twaróg wymieszać z pozostałą połową cukru waniliowego i ze śmietaną. Na chłodne naleśniki rozłożyć i rozsmarować na połowie naleśnika twaróg i paseczek konfitury. Następnie zwinąć albo w rulonik albo złożyć w ćwiarteczkę. Przed podaniem ponownie rozgrzać patelnię i podpiec z obu stron. Podawać z owocami i ewentualnie polać sobie śmietanką albo jakimś sosem owocowym. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz