Ryby moje smakowite ryby:) Dzisiaj filet z pstrąga łososiowego zapieczony na maśle razem z pomidorami, cebulką i zielonym koperkiem. Żadne słowa nie opiszą jego delikatnego smaku:)
- 2 filety pstrąga łososiowego
- 4 pomidorki koktajlowe (można użyć zwykłych)
- 1 cebula czerwona lub biała
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz ziołowy
- 2 plasterki masła każdy po ok. 1 cm
- zielony koperek
Sposób przygotowania:
Filety oczyścić z łusek i ości - łatwo dadzą się usunąć nożykiem, a następnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki (jeśli używamy zwykłych to na plastry), cebulę w krążki. Filety ułożyć - każdy osobno - na pergaminie, który z kolei leży na większym kawałku foli aluminiowej i oprószyć solą i pieprzem cytrynowym oraz ziołowym do smaku. Położyć mniej więcej na środku każdego fileta po kawałku masła, ułożyć pomidory i cebulę. Oprószyć posiekanym koperkiem.
Wszystko szczelnie zawinąć we wspomnianym pergaminie i foli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 - 200⁰C i piec ok. 20- 25 minut. Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami, czy ryżem oraz surówkami. SMACZNEGO:)
![]() |
Filet pstrąga łososiowego po upieczeniu |
Komentarze
Prześlij komentarz