Polędwiczka w towarzystwie warzyw

Jedna z bardziej delikatnych części wieprzowinki to chyba właśnie polędwiczka. Dzisiaj pokażę ją w towarzystwie warzyw jako świetny pomysł na obiad. 

Co potrzebujemy...
- 1 polędwiczka
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1/3 zielonej papryki
- puszka pomidorów w puszcze
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- chilli
- ok. 1 łyżki cukru
- 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry grubości ok. 2 cm i delikatnie je rozbić tłuczkiem (ale dosłownie jedno delikatne puknięcie, można też stuknąć pięścią). Na trzech rozgrzanych łyżkach  oleju usmażyć krążki mięsa - po ok. 2 minuty z każdej strony, żeby stały się miękkie i nabrały ciemniejszego koloru. Gdy przewrócimy je na drugą stronę, wtedy dopiero doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną chilli. Zdjąć z ognia.
Przygotować warzywa. Wszystkie  pokroić w paski o grubości ok. 1/2 cm. Zeszklić je na pozostałych 3 łyżkach oleju. Gdy się zarumienią dodać pomidory w puszcze (najlepiej je zmiksować na drobno) i ok. łyżkę cukru. Podusić kilka minut, aż wszystko nam zgęstnieje. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem. 
Dodać przygotowane wcześniej mięsko i na małym ogniu podgrzać wszystko razem. Przemieszać ze dwa lub trzy razy. Jak dla mnie dobrze smakuje z ziemniakami, nie wymaga dodatkowych surówek. SMACZNEGO:)



Komentarze