Ptysie w wersji mini:)

Czas na kawk臋??? To mam propozycje w sam raz na raz:) Ma艂e, foremne ptysie w wersji mini nie do艣膰, 偶e fajnie smakuj膮 to 艂adnie wygl膮daj膮 i ''wygodne w jedzeniu". Spr贸bujcie sami

Co potrzebujemy...

Ciasto ptysiowe:
- 1 szklanka m膮ki
- 1 szklanka wody
- 1/4 kostka mas艂a lub margaryny (50 g)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy

Masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 8 艂y偶ek cukru
- kostka mas艂a

Spos贸b przygotowania:
Wod臋 zagotowa膰 z mas艂em, sola i cukrem waniliowym. Gdy to si臋 zagotuje zmniejszy膰 ogie艅 i dosypa膰 m膮k臋 - bardzo energicznie miesza膰 艂y偶k膮 ok 2 - 3 minut.  

Troch臋 wystudzi膰 i do letniego dodawa膰 po kolei jajka i miesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮 na jednolit膮 mas臋. 

Piekarnik rozgrza膰 do temperatury 210-220鈦癈. Na blaszce wy艂o偶onej pergaminem uk艂ada膰 - uformowane dwiema du偶ymi 艂y偶kami - kulki, z kt贸rych wyrosn膮 nam ptysie:). Uk艂ada膰 je w odpowiednich odst臋pach bo troch臋 zwi臋ksz膮 swoj膮 obj臋to艣膰. Piec w podanej temperaturze 210-220鈦癈 15 minut, nast臋pnie zmniejszy膰 temperatur臋 do 180鈦癈 i piec ok. 20 - 25 minut. Nie otwieramy piekarnika. Dopiero po tym czasie uchylamy piekarnik na kilka minut, wyjmujemy kulkowe ptysie, studzimy je i przekrawamy na po艂贸weczki. 
Przygotowa膰 mas臋. 
P贸艂tora szklanki mleka zagotowa膰, a w po艂owie szklanki rozmiesza膰 budynie z cukrem, dola膰 do gotuj膮cego si臋 mleka i energicznie mieszaj膮c doprowadzi膰 do wrzenia. Zdj膮膰 z ognia i wystudzi膰. Mas艂o rozetrze膰 mikserem na niskich obrotach i dodawa膰 po 1 艂y偶ce budyniu - ci膮gle mieszaj膮c mikserem 偶eby nie powsta艂y grudki. Nak艂adamy krem na doln膮 warstw臋 przykrywamy g贸rn膮 i ptysie gotowe. Super s艂odko艣ci w sam raz na raz:) 


 
 







Komentarze