Sa艂ata - rukola z kie艂kami

To sa艂atka, w kt贸rej smak kurczaka podkre艣la aromatyczne curry. To po艂膮czenie smaku r贸偶nych kie艂k贸w z rukol膮 i sa艂at膮 rzymsk膮. Do tego odrobina winegretu - mmmniam:) Mi osobi艣cie bardziej si臋 podoba wersja ''pod nos'' czyli porcja dla ka偶dego, ni偶 po艂膮czenie wszystkich sk艂adnik贸w w wielkiej misce, ale to ju偶 jak Kto woli i ile jej przygotowa膰 chcemy:)

 Co potrzebujemy (2 porcje)...
- 1 ma艂a sa艂ata rzymska
- gar艣膰 miksu sa艂at
- porcja rukoli (ok. 2 gar艣ci)
- 20 g kie艂k贸w soczewicy
- 20 g kie艂k贸w fasoli mung
- 20 g kie艂k贸w cieciorki
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 kostki fety
- opcjonalnie kilka pomidork贸w koktajlowych
- 1/2 piersi z kurczaka
- s贸l, pieprz, curry
- 3 - 4  艂y偶ki oliwy

Sos winegret:
- 1 艂y偶ka soku z cytryny
- 3 艂y偶ki oliwy
- 3 艂y偶ki wody
- s贸l, 
- pieprz
- troch臋 zielonego koperku
- 1/2 艂y偶eczki miodu


Spos贸b przygotowania:
Pier艣 oczy艣ci膰, umy膰 i wytrze膰 do sucha r臋cznikiem papierowym. Doprawi膰 z ka偶dej strony sol膮, pieprzem i curry. Usma偶y膰 na oliwie, a偶 b臋dzie soczysta, mi臋kka i krucha. 
Przygotowa膰 sa艂at臋. W misce wymiesza膰 wszystkie sk艂adniki: pokrojon膮 sa艂at臋 rzymsk膮 z miksem sa艂at, rukol臋, kie艂ki, zielone oliwki i pokrojon膮 w kostki (2 x 2) fet臋. Je艣li dodajemy pomidorki koktajlowe to przecinamy je tylko na po艂贸wki i dorzucamy do pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Wszystko delikatnie mieszamy z sosem winegret (wszystkie jego sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy). 
Na talerze wyk艂adamy odpowiedni膮 porcj臋 przygotowanej sa艂aty, a na g贸rze uk艂adamy kilka kawa艂k贸w soczystej piersi. A je艣li przygotowujemy sa艂at臋 dla wi臋ksze ilo艣ci os贸b kawa艂ki piersi wk艂adamy do misy z pozosta艂ymi sk艂adnikami i r贸wnie偶 delikatnie mieszamy. SMACZNEGO:)




Komentarze