Coś dla miłośników słonych dań, przekąsek czy sałatek. To połączenie solonego śledzia i kilku warzyw z majonezem i chrzanem to sałatka o charakterystycznie intensywnym smaku.
Co potrzebujemy...
- 1 śledź solony
- 2 małe ogórki kiszone
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1/2 jabłka (reneta)
- trochę zielonego szczypiorku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki chrzanu
Sposób przygotowania:
Śledzia solonego kupuję w całości, czyszczę go z wnętrzności, myję i zamaczam w zimnej wodzie na 4 godziny (po 2 godzinach zmienić wodę). Po tym czasie z wymoczonego śledzia odkrawam część z ogonem (żeby usmażyć ją w mące i położyć na górze sałatki) a z reszty zdejmujemy skórę i oddzielamy go od kości. Wyjmuję również małe ości na miarę możliwości. Śledzia kroję kostkę ok. 1 cm grubości.
Ogórka kiszonego kroimy na cienkie paseczki, paprykę, cebulę i jabłko w drobną kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystko doprawiamy pieprzem, dodajemy chrzan oraz majonez i mieszamy w celu połączenia się składników. I gotowe. Przekładamy do miseczek. Część z ogonem obtaczamy w mące i smażymy kilka minut na oleju. Usmażony ogonek fajnie prezentuje się na sałatce. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz