Śledź z chilli

Dla miłośników pikanterii:)... w kuchni oczywiście. Uwielbiam, jak z reszta każdą rybę i w każdej postaci:) Tym razem połączenie papryczek chilli ze skórką cytryny okazało się strzałem w dziesiątkę. Kto odważny? Kto spróbuje?

Co potrzebujemy...
- 2 podwójne filety śledzia marynowanego
- 2 małe papryczki chilli
- ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1 płaska łyżeczka soli
- odrobina pieprzu
- 6 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:
Zdjąć skórę z filetów śledziowych (przeważnie sprzedawane ze skórą). 

Przygotować marynatę. Papryczki chilli i czosnek bardzo drobno posiekać nożem. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i zetrzeć z niej skórkę na małych oczkach tarki. Wszystko wymieszać razem z solą, pieprzem i oliwą. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć śledzie i odstawić na kilka godzin. 
Po kilku godzinach filety śledziowe ułożyć na pergaminie i piec w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180-190⁰C. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i warzywami z piekarnika czy surówką. SMACZNEGO:)

Propozycja podania: filet śledziowy z chilli, ziemniaki z wody, pomidor i cebula z piekarnika





Komentarze