Żeberka w solance

Inne podejście do żeberek wieprzowych. Trochę czasu potrzeba do ich przygotowania ale warto. Dziękuję mojej drugiej Połówce za podsunięcie mi tego własnie przepisu. Próbujecie?

Co potrzebujemy...
- 1 kg cienkich żeberek wieprzowych
- 5 łyżek oleju
- marchew
- pietruszka
SOLANKA:
- 1 l wody
- 5 płaskich łyżek soli
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- trochę suszonego chilli

Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i pokroić na kawałki w miarę równej wielkości (ok. 10 cm). W litrze wody zagotować wszystkie wymienione wyżej składniki potrzebne do solanki. Wystudzić i zalać przygotowaną solanką ułożone w naczyniu żeberka. Odstawić na 10 godzin do lodówki. Po tym czasie zlać zalewę, na 5-10 minut zamoczyć żeberka w zimnej wodzie, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać olejem. Piekarnik nagrzać do ok. 190⁰C - 200⁰C i piec od 2 do 3 godzin (zależy od mięska). Po ok. godzinnym pieczeniu podlać wodą (ok.1/2 szklanki) i dodać pokrojoną marchew i pietruszkę. Czynność tę można powtórzyć za kilkanaście minut.

Żeberka można podawać tak właśnie upieczone, albo przygotować dodatkowo do nich sos. Wówczas trzeba podczas pieczenia dodać więcej wody (ok. szklankę) i po pieczeniu w piekarniku żeberka wyjąc, a do tego co pozostało dodać np. łyżkę musztardy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, doprawić ziołami wedle naszego uznania, podlać jeszcze wody i ewentualnie trochę zagęścić. SMACZNEGO:)

Propozycja podania: żeberka z solanki, brokuł i marchewka z wody, surówka z selera, ziemniaki z wody

Komentarze

Prześlij komentarz