Inne podejście do żeberek wieprzowych. Trochę czasu potrzeba do ich przygotowania ale warto. Dziękuję mojej drugiej Połówce za podsunięcie mi tego własnie przepisu. Próbujecie?
Co potrzebujemy...
- 1 kg cienkich żeberek wieprzowych
- 5 łyżek oleju
- marchew
- pietruszka
SOLANKA:
- 1 l wody
- 5 płaskich łyżek soli
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- trochę suszonego chilli
Sposób przygotowania:


Żeberka można podawać tak właśnie upieczone, albo przygotować dodatkowo do nich sos. Wówczas trzeba podczas pieczenia dodać więcej wody (ok. szklankę) i po pieczeniu w piekarniku żeberka wyjąc, a do tego co pozostało dodać np. łyżkę musztardy, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, łyżkę miodu, doprawić ziołami wedle naszego uznania, podlać jeszcze wody i ewentualnie trochę zagęścić. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: żeberka z solanki, brokuł i marchewka z wody, surówka z selera, ziemniaki z wody |
Świetny artykuł. Polecam Zabłocką solankę termalną
OdpowiedzUsuń