Bitki ze schabu w sosie curry

Schab przyrz膮dzony w sosie z dodatkiem curry to bardzo aromatyczny obiad. Ta propozycja idealnie si臋 nadaje na obiad dzi艣 i jutro:), czyli mo偶na przyrz膮dzi膰 tego wi臋cej i z ch臋ci膮 zje艣膰 kilka razy:). Dzi艣 schab b臋dzie w g艂adkim sosie, nie z kawa艂kami warzyw, bo taki przepis na sos kiedy艣 ju偶 by艂:). Spr贸bujcie takiej wersji, mo偶e oka偶e si臋 lepsza ni偶 tradycyjne bitki ze schabu...
 Co potrzebujemy...
- 1 kg schabu
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- s贸l
- pieprz
- curry
- 1 p艂aska 艂y偶eczka cukru
- kilka 艂y偶ek oliwy
- 1 艂y偶ka m膮ki

Spos贸b przygotowania:
Schab pokroi膰 na cienkie plasterki (o grubo艣ci max. 1 cm). Ka偶dy doprawi膰 z obu stron sol膮 i curry, a pieprzem delikatnie opr贸szy膰 z jednej strony. Na rozgrzanej oliwie zarumieni膰 plastry schabu z obu stron (ok. 2 minut z ka偶dej strony). Doda膰 ok. 1/2 szklanki wody i dusi膰 na ma艂ym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie przewr贸ci膰 na drug膮 stron臋, doda膰 kolejn膮 porcj臋 wody i przekrojone na p贸艂 marchew i pietruszk臋. Ponownie pod przykryciem dusi膰 a偶 schab i warzywa zmi臋kn膮. Mo偶na doda膰 jeszcze wody je艣li b臋dzie nam si臋 wydawa艂o, 偶e maj膮 "za sucho". 

Gdy mi臋so i warzywa b臋d膮 mi臋kkie wyjmuj臋 marchew i pietruszk臋, blenderuj臋 je na jednolit膮 mas臋 i z powrotem dodaj臋 do garnka. Dodaj臋 jednocze艣nie ok. 1 szklanki wody i doprowadzam do zagotowania. M膮k臋 nale偶y rozmiesza膰 w 1/3 szklanki wody (doda膰 troch臋 gor膮cego sosu i wymiesza膰) wszystko doda膰 do sosu i bitek delikatnie mieszaj膮c a偶 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Je艣li sos jest zbyt g臋sty mo偶na doda膰 jeszcze troch臋 wody. Doprawi膰 do smaku sol膮 i cukrem.  Jak dla mnie 艣wietnie smakuj膮 z ziemniakami i tartymi buraczkami. SMACZNEGO:)


Komentarze