Pstrąg łososiowy w cieście francuskim

Propozycja m. in. na wspólną kolację - kawałek soczystego pstrąga łososiowego z warzywami, a to wszystko owinięte chrupiącym ciastem francuskim. Ktoś ktoś lubi rybki - a ja do tych ludzi jak wiecie należę :) - na pewno się nie oprze tej propozycji. Jak dla mnie najlepiej smakuje od razu na ciepło z piekarnika, ale na zimno też nic mu nie brakuje:). Spróbujcie...nie pożałujecie:)


Co potrzebujemy...
- płat/filet pstrąga łososiowego
- 1/2 cukini
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- kawałek świeżej papryki
- 6 plastrów sera żółtego
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- odrobina suszonego chilli
- 2 łyżki oliwy


Sposób przygotowania:

Na 1 łyżce oliwy zarumienić cebulę pokrojoną w ósemki. Po ok. 1 minucie dodać pokrojone w plastry pieczarki, poczekać aż woda odparuje i delikatnie je podusić (delikatnie posolić). Najlepiej na patelni grillowej przyrządzić - na drugiej łyżce oliwy - cukinię pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną na 6 kawałków (aż nabiorą delikatnie brązowego koloru) - również delikatnie posolić. Zarówno pieczarki z cebulą jak i cukinię z papryką schłodzić.

Pstrąga łososiowego oczyścić z łusek i ości, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Doprawić delikatnie z obu stron, solą pieprzem i pieprzem cytrynowym. 

Rozłożyć ciasto francuskie. Na nim położyć 3 plastry sera, następnie grillowaną cukinię i paprykę. Koleją warstwą będzie nasz pstrąg łososiowy, na którym układamy suszone chilli. Wszystko przykrywamy pieczarkami z cebulą. Jako końcowa warstwa posłużą nam kolejne 3 plastry sera. I wszystko ładnie zawijamy w ciasto francuskie. 
Piec w piekarniku nagrzanym no 200⁰C ok. 25 minut, zmniejszyć temperaturę do 170⁰C i piec jeszcze 15 minut. Przed podaniem pokroić w plastry grubości ok. 3 cm. SMACZNEGO:)







Komentarze