Pstrąg z imbirem i pieprzem cytrynowym

Propozycja na obiad - kawałki pstrąga przygotowane w marynacie z pieprzu cytrynowego i imbiru, a to podane z warzywami z patelni i ziemniaczanymi talarkami. 
Co potrzebujemy...
- filet pstrąga łososiowego
- płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 cm imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy

 Dodatkowo
- kilka ziemniaków + olej do smażenia 
- warzywa na patelnie

Sposób przygotowania: 
Rybę oczyścić z łusek i ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki ok. 4 -5 cm. Przygotować marynatę. Z oliwą wymieszać pieprz cytrynowy, starty na tarce (drobne oczka) imbir i sól. Obtoczyć w marynacie rybę i odstawić na jakiś czas (ok. 2 godzin). Rybę usmażyć na patelni aż będzie delikatnie przypieczona i krucha. 
Przygotować warzywa na patelni, a ziemniaki pokroić w krążki o grubości ok. 1 cm i również przygotować na patelni. Na wyłożonych warzywach ułożyć pstrąga do tego ziemniaczki i obiadek gotowy. SMACZNEGO:)




Komentarze