Rybki, rybki, moje ukochane rybki. Dzi艣 podziel臋 si臋 z Wami przepisem na pysznego pstr膮ga zamarynowanego w miodzie, musztardzie i imbirze. Jak dla mnie wyszed艂 super, w 艣rodku delikatne mi臋sko a na zewn膮trz chrupi膮ca sk贸rka. Uwielbiam.
Co potrzebujemy...
- 2 艣redniej wielko艣ci pstr膮gi
- 1 艂y偶ka miodu
- 1 艂y偶ka musztardy
- kawa艂ek (ok. 3 cm) imbiru
- 1 z膮bek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1/3 艂y偶eczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 艂y偶eczka pomieszanych przypraw - rozmaryn, bazylia, tymianek
- 2 艂y偶ki oliwy
Spos贸b przygotowania:
Rybki oczy艣ci膰 z wn臋trzno艣ci, umy膰 i osuszy膰 r臋cznikiem papierowym. Imbir zetrze膰 na tarce (na drobnych oczkach), czosnek drobno posieka膰. Wymiesza膰 razem z miodem, musztard膮 i oliw膮, dodaj膮c r贸wnie偶 s贸l, pieprz, rozmaryn, bazyli臋 i tymianek. Z cytryny wycisn膮膰 sok i r贸wnie偶 doda膰 do naszej marynaty i razem wymiesza膰. W tak przygotowanej marynacie obtoczy膰 pstr膮gi (r贸wnie偶 w 艣rodku) i odstawi膰 na ok. 2 godziny.
Po tym czasie nagrza膰 piekarnik do 190鈦癈 i piec ok. 30 minut. Podawa膰 z ziemniakami lub frytkami i sur贸wk膮. Jak dla mnie jeden z lepszych pomys艂贸w na pstr膮ga:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz