Ouiche, czyli nasz polski kisz, to nic innego jak tarta o s艂onym posmaku z pysznym nadzieniem - dzi艣 z pieczarkami i kie艂bask膮 oraz innymi kolorowymi dodatkami. Poznajcie moje podej艣cie do tej potrawy. Zapraszam
Co potrzebujemy (na dwie mniejsze blaszki do tarty)...
Cisto kruche:
- 1 i 1/3 szklanki m膮ki
- 3/4 kostki mas艂a
- 1 jako
- dwie szczypty soli:)
- troszeczk臋 mas艂a i 1/6 szklanki bu艂ki tartej do blaszek

- 2 cebule
- 6 pieczarek
- 2 kr贸tsze kie艂baski
- 1/4 czerwonej papryki
- 5 kwiatk贸w broku艂u
- 5 艂y偶ek oleju
- s贸l
- pieprz
- bazylia
Sos 艣mietanowy:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki 艣mietanki 30%
- ok. 20 dag sera 偶贸艂tego
- s贸l i pieprz do smaku
Wszystkie sk艂adniki potrzebne do ciasta kruchego zagnie艣膰 w dwie kule i owini臋te woreczkiem odstawi膰 na ok. 1/2 godz.do lod贸wki.
Przygotowa膰 farsz. Cebule pokroi膰 w pi贸rka, pieczarki w plasterki, kie艂baski w p贸艂 kr膮偶ki, a papryk臋 w kostk臋. Wszystko podsma偶y膰 na patelni. Zaczynaj膮c od cebuli, potem po ok. 1 minucie doda膰 kie艂bask臋 i kolejno pieczarki, papryk臋 i broku艂. Doprawi膰 sol膮, pieprzem i bazyli膮. Ca艂o艣膰 podsma偶a膰 ok. 5 minut maksymalnie, warzywa nie powinny by膰 ca艂kowicie mi臋kkie, poniewa偶 dojd膮 w piekarniku.
Piekarnik rozgrza膰 do 200鈦癈. Na nat艂uszczone i obsypane bu艂ka tart膮 blaszki wy艂o偶y膰 ciasto dociskaj膮c do brzeg贸w palcami. Trat臋 podpiec ok. 10 minut.

Po 10 minutach pieczenia si臋 tarty, wy艂o偶y膰 na ni膮 przygotowany farsz i zala膰 sosem 艣mietanowym. Zapieka膰 ok. 30 -35 minut w temperaturze 190鈦癈. Ja lubi臋 je艣膰 m贸j kisz ju偶 na ciep艂o, ale 艣wietnie smakuje r贸wnie偶 na zimno, z dodatkiem 艣wie偶ego pomidorka koktajlowego. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz