Kolejny pomys艂 na obiad, kt贸ry mo偶na przygotowa膰 zar贸wno wcze艣niej jak i na obiad dwudniowy - a to czasem fajna sprawa:) Krucha szynka wieprzowa podana z aromatycznym sosem grzybowym, w kt贸rym s膮 widoczne kawa艂ki borowik贸w i podgrzybk贸w, to przepyszna propozycja do tradycyjnych ziemniak贸w z wody:). Szynka to kruche mi臋sko i cz臋sto przygotowuje jej wi臋cej, bo 艣wietnie sprawdza si臋 na naszych kanapkach (na zimno). Zapraszam do poznania mojej wersji.

- 1 kg kawa艂ek szynki wieprzowej
- p艂aska 艂y偶ka soli
- p艂aska 艂y偶ka s艂odkiej papryki
- 1/2 艂y偶eczki ostrej papryki (mo偶na u偶y膰 pieprzu)
- 1/3 艂y偶eczki bazylii
- odrobina kminku
- 3 z膮bki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 1 艂y偶ka musztardy
- szklanka suszonych grzyb贸w
- 1 marchew
- kawa艂ek pora
- 1 cebula
- 2 艂y偶ki m膮ki
S贸l, obie papryki, bazyli臋 i kminek wymiesza膰 z olejem i musztard膮. Obtoczy膰 w tym szynk臋 - wcze艣niej pokrojon膮 na grube plastry doda膰 obrane z膮bki czosnku w r贸偶nych miejscach. Pozostawi膰 na ok. 3 godziny.
Grzyby zala膰 wod膮. Po wspomnianych 3 godzinach rozgrza膰 brytfann臋 lub garnek i na ma艂ym ogniu podpiec szynk臋 z ka偶dej strony. W艂o偶y膰 j膮 do garnka z ca艂膮 marynat膮, w kt贸rej by艂a szynka. Gdy nasza szynka z ka偶dej strony b臋dzie br膮zowa doda膰 ok. 1/2 szklanki wody i grzyby razem z wod膮 w kt贸rej si臋 moczy艂y. Marchew, por i cebul臋 pokroi膰 w kawa艂ki i r贸wnie偶 doda膰 do ca艂o艣ci. Dusi膰 na ma艂ym ogniu a偶 szynka b臋dzie mi臋kka, od czasu do czasu sprawdzi膰 czy nie trzeba dola膰 wody. 艢redni czas przygotowywania mojej szynki to ok. 3 godzin na mniejszym ogniu.

Dolewamy ok. 2 szklanek wody i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczamy w 1/3 szklanki m膮k臋, dodajemy 2 艂y偶ki gotuj膮cego si臋 sosu i dok艂adnie mieszamy. Nast臋pnie dodajemy to do gotuj膮cego si臋 sosu i dok艂adnie mieszamy a偶 si臋 zag臋艣ci. Ewentualnie doprawiamy sol膮 do smaku. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz