呕urek czy barszcz bia艂y. R贸偶nica stosunkowo niewielka. Moj膮 wersj臋 偶urku ju偶 przedstawia艂am, teraz w okresie 艣wi膮tecznym przedstawi臋 przepis na barszcz bia艂y - r贸wnie pyszny:) Dla mnie powinien mie膰 (i ma) bardziej w臋dzony smak:)
WESO艁YCH 艢WI膭T Kochani!!!
- ok. 1 kg surowej bia艂ej kie艂basy
- 2 w臋dzone kie艂baski
- w臋dzony boczek (400 g)
- 2 marchewki
- kawa艂ek pietruszki
- kawa艂ek pora
- kawa艂ek selera
- kilka ziemniak贸w
- 1 g艂贸wka czosnku
- 1 du偶a cebula
- p贸艂 szklanki suszonych grzyb贸w
- ok. 2 p艂askie 艂y偶ki potartego chrzanu
- sok z cytryny
- s贸l (ok. 4 艂y偶eczek)
- pieprz (ok. 1/2 艂y偶eczki)
- 2 艂y偶ki cukru
- 3 li艣cie laurowe i 3 ziela angielskie
- majeranek
- 1 l zakwasu do barszcz bia艂ego
- 250 ml 艣mietany 30% lub 36%

Do garnka wk艂adamy bia艂膮 kie艂bas臋, kie艂bas臋 w臋dzon膮 i boczek. Zalewamy wod膮. Dorzucamy li艣cie laurowe, ziele angielskie, pokrojony drobno por i pokruszone suszone grzyby. Doprawiamy to sol膮, pieprzem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na mniejszym ogniu.
Po ok. godzinie wyjmujemy kie艂basy i boczek, a do garnka wrzucamy pokrojone w kostk臋 warzywa - marchew, pietruszk臋 i seler. Bia艂膮 kie艂bas臋 kroimy w p贸艂-kr膮偶ki, w臋dzon膮 w drobn膮 kostk臋, a boczek tak偶e kroimy w drobn膮 kostk臋 i podsma偶amy wszystko na patelni razem z pokrojon膮 w kosteczk臋 cebul膮. Podsma偶one wrzucamy do garnka. Gdy warzywa zmi臋kn膮 dok艂adamy ziemniaki - pokrojone w kostk臋. Gotujemy ok. 20 minut.

Komentarze
Prze艣lij komentarz