Blok czekoladowy

S艂odko, s艂odko, mega s艂odko:) Tego rodzaju czekoladowy smak kojarzy艂 mi si臋 do tej pory tylko z moj膮 babci膮 i z jej s艂odkimi przysmakami. 
Ale od dzi艣 to zmieniam:) ten smak b臋dzie nam towarzyszy cz臋艣ciej, bo blok czekoladowy zasmakowa艂 ch艂opcom:) Poznajcie i Wy nasz膮 wersj臋 na Blok czekoladowy.

Co potrzebujemy...
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 125 g mas艂a
- 1/4 szklanki wody
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 艂y偶ki kakao
- ok. 100 g herbatnik贸w
- gar艣膰 p艂atk贸w migda艂owych

Spos贸b przygotowania:
Mas艂o roztopi膰 razem z wod膮. Doda膰 cukier i miesza膰 do momentu a偶 si臋 roztopi (na ma艂ym ogniu). Doda膰 kakao. Wszystko razem wymiesza膰 i ostudzi膰. 
Po艂ow臋 herbatnik贸w pokruszy膰 na drobne kawa艂eczki (ja wsadzi艂am je do woreczka i rozkruszy艂am t艂uczkiem) i doda膰 do letniej masy kakaowej razem z p艂atkami migda艂owymi. 
Na koniec doda膰 mleko w proszku i razem wszystko wymiesza膰 艂y偶k膮 na jednolit膮 mas臋. Masa b臋dzie bardzo g臋sta i kleista, ale taka ma by膰. 
Ca艂o艣膰 prze艂o偶y膰 do prostok膮tnej foremki (lekko nat艂uszczonej mas艂em) i docisn膮膰 艂y偶k膮. W kilka miejsc powsadza膰 herbatniki w ca艂o艣ci. Na g贸rze posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Wsadzi膰 do lod贸wki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyj膮膰 z foremki i pokroi膰. SMACZNEGO:) 






Komentarze