Mi臋sko z kurczaka przyrz膮dzone w do艣膰 charakterystycznym ostrym smaku. Przygotowuje to 艂膮cz膮c delikatne drobiowe mi臋so z warzywami i ry偶em. Wa偶nym sk艂adnikiem jet tu czerwona fasola. Poznajcie m贸j spos贸b na meksyka艅skiego kurczaka.
Co potrzebujemy...
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 艂y偶ki kukurydzy z puszki
- kilka kwiatk贸w broku艂u
- gar艣膰 zielonej fasoli str膮czkowej
- gar艣膰 groszku cukrowego
- 1 z膮bek czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidor贸w w zalewie
- s贸l (ok. 1 艂y偶eczki)
- pieprz (ok/ 1/4 艂y偶eczki)
- chilli (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- papryka s艂odka (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- cukier (ok. 1 p艂askiej 艂y偶eczki)
- kurkuma (ok. 1/4 艂y偶eczki)
- kilka suszonych borowik贸w
- ok. 2 cm imbiru
- 3 艂y偶ki oliwy
- ry偶
Spos贸b przygotowania:
Razem z oliw膮 wymiesza膰 s贸l, pieprz, chilli, papryk臋 s艂odk膮, cukier, kurkum臋, kilka suszonych borowik贸w (kt贸re wcze艣niej bardzo drobno pokruszy膰) i imbir (starty na tarce na ma艂ych oczkach). Ilo艣膰 tych przypraw trzeba mimo wszystko doda膰 wedle swoich upodoba艅 (jedni z nas lubi膮 bardzo ostro inni nie bardzo - wszystko si臋 da). Podane przeze mnie proporcje s膮 orientacyjne i danie wychodzi do艣膰 ostre. Zamarynowa膰 w tym mi臋sko i odstawi膰 na ok. 1 godzin臋.

Danie to mo偶na podawa膰 wymieszane razem z ry偶em. W tym celu trzeba przygotowa膰 ry偶 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu i pod koniec przygotowywania doda膰 go do ca艂o艣ci. Mo偶na mexican chicken podawa膰 z ry偶em, ale nie miesza膰 tego wszystkiego razem. Zale偶y od Was samych:) Zawsze super smakuje:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz